Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stort underskott för Hyresgästföreningen

Nästa år blir underskottet 2,2 miljoner kronor.
Det konstaterade Hyresgästföreningen region Norrland på sitt fullmäktigemöte i helgen. För att klara ekonomin måste därför riksförbundet bidra med pengar.

I måndags beslutade Hyresgästföreningens förbundsstyrelse att skjuta till sammanlagt fyra miljoner kronor till region Norrland under 2009 och 2010. Det uppger Hem & Hyras nättidning.

I tillskottet ingår de 1,4 miljoner kronor – 700 000 kr årligen – som regionen får i utjämningsbidrag.

Stora avstånd är en orsak till regionens höga kostnader. Exempelvis kostade fullmäktiges sammanträde, som hölls i Umeå, runt en halv miljon kronor.

Många deltagare måste övernatta en eller två nätter, säger regionens ordförande Esa Norojärvi.

Dessutom gör tjänstemännen på regionkontoret bilresor på 40 000 mil per år.

Det kanske går att samåka mer och internt borde vi kunna använda oss mer av videokonferenser, tycker Esa Norojärvi.

Ett ännu större problem är att medlemsantalet sjunkit, i dag har regionen bara 33 755 medlemmar.

Det är för lågt, vi har tappat några hundra medlemmar per år. Nu har vi dock en viss ökning och vårt mål är att komma upp till 35 000 medlemmar, säger Esa Norojärvi.

Han berättar att regionen, som omfattar de fyra nordligaste länen, haft stora överskott de senaste två åren (inklusive utjämningsbidragen).

Vi beslöt vi att använda det för att förbättra vår service. Därför har vi tillsatt många tjänster som förut varit vakanta.

Överskotten täcker det kraftiga underskott som 2008 egentligen innebär.

Ja, och nu hinner vi inte anpassa kostnaderna till 2009. Så nu måste vi försöka effektivisera verksamheten och sänka kostnaderna, Men det ska vi klara. Och kommer vi upp i 35 000 medlemmar, så ger ju det en miljon kronor extra i inkomster per år, säger Esa Norojärvi.