Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stötta ditt skyddsombud – det gör skillnad på arbetsplatsen

Torsdagen den 25 oktober är det Skyddsombudets dag.

Tänk på vilket ansvar vi lägger på våra valda skyddsombud, och tänk om det inte fanns någon som var villig att företräda dig och ta med sig dina tankar och oro vidare till arbetsgivare och ibland även Arbetsmiljöverket.

Vi har arbetskamrater som lägger ner otroligt mycket tid, engagemang och tar ansvar för dig och mig. Detta i en tid då skyddsombudens ställning på många arbetsplatser ifrågasätts.

Att vara skyddsombud idag är så mycket mer än bara den synliga arbetsmiljön, idag är de psykosociala arbetsmiljöproblemen på många arbetsplatser större än de fysiska arbetsmiljöproblemen.

Skyddsombud ska verka för en bra arbetsmiljö, bevaka skydd mot ohälsa och olycksfall och bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i arbetsmiljölagen.

Uppdraget handlar också om att försöka skapa ett bra samarbetsklimat mellan arbetsgivare och arbetstagare så att arbetsmiljöfrågorna kan få en framträdande plats.

Om arbetsgivaren inte följer arbetsmiljölagen kan en anmälan göras till Arbetsmiljöverket.

Så kom ihåg att värdesätta och stötta ditt skyddsombud, det gör skillnad.

Cathrine Strand och Michael Sjödin

LO-facken Medelpad

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel