Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Straffen ska skärpas för ligorna, men det krävs poliser för att skapa trygghet

Sommaren 2014 dömdes två män och en kvinna i Hudiksvalls Tingsrätt till mellan två och fem års fängelse för en stöldturné mot äldre och handikappade. Samma år fastnade en stöldliga, som gjort mer än tio inbrott i företagsbilar och uthus i jämtländska Berg, i tullen i Ystad när de försökte föra ut en lastbil med stöldgods ur landet,

Det är två exempel på de stöldligor som drabbat landsbygden. Riksdagens justitieutskott ställer sig nu bakom ett tillkännagivande om skärpta straff för systematiska stölder efter en riksdagsmotion av Johan Hedin (C) mfl. Bakgrunden är att många, men små och systematiska, stölder på landsbygden skapar en stor otrygghetskänsla, inte minst när polisen är långt borta och inte prioriterar dessa brott.

Läs mer: Kan kommunal poliskår skapa trygghet för medborgarna?

Utskottet vill därför att straffrabatten ses över och att svensk lag får en ny brottsrubricering kring systematiska stölder. Istället för att betrakta varje litet brott för sig så blir upprepade stölder en egen rubricering.

Om riksdagen nu går på justitieutskottets linje med tillkännagivandet så är det fortfarande en lång väg innan regeringen lagt ett förslag som riksdagen har klubbat. Dessutom kvarstår det andra, och allvarligare, problemet som är polisbristen.

På fem år har antalet poliser som lämnat in legitimationer och tjänstevapen av andra skäl än pension ökat med mer än 450 procent. I fjol slutade 589 poliser i förtid. Dåliga löner, underbemanning, underfinansiering och omorganisationer har skapat en poliskris. Rikspolischefen har gått ut med att han civilanställer 500 personer som ska avlasta polisen. Ett besked som kom innan han fått budgetutrymme officiellt tilldelat.

Läs mer: Lyssna på polisförbundet innan polisen kör i diket

Så länge svensk polis saknar resurser att utreda ”vardagsbrotten” som drabbar medborgarnas förtroende, för både polis och statens förmåga, så hjälper inte straffskärpningar. Även om signalvärdet är viktigt och ger polisen en fingervisning om att öka prioritetsgraden så gäller det ju också att det finns någon som kan utreda brottet.

Läs mer: Ta ifrån extremisterna deras utländska pengar