Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strålning ger cancer – men det är inte den största hälsorisken

Replik på "Många drabbas – strålning måste tas på allvar", ST 13 juni.

Visst har Gunnel Fahlberg rätt i att många människor drabbas av elektromagnetisk strålning. Bara i Sverige beror över 3000 cancerfall per år på elektromagnetisk strålning, enligt Socialstyrelsens statistik, och över 600 människor dör av strålskador varje år.

Läs också: Teknik gör oss inte sjuka – spä inte på rädslan

Den strålning som ger särklassigt flest cancerfall är UV-strålning från solen och från solarier. 2013 fick 3276 personer i Sverige malignt melanom (hudcancer). God tvåa kommer strålning från radon. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att 500 människor per år får lungcancer av radon. Det är främst rökare som drabbas. För icke-rökare förefaller påverkan vara mindre. Den tredje allvarligaste strålningskällan är röntgenundersökningar. I Sverige bedöms dessa orsaka 160 fall av cancer varje år.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Övriga strålningskällor är av mindre betydelse. Magnetfält runt elledningar och elektriska apparater, radiovågor, strålning från mobiltelefoner och master kan tillsammans orsaka några tiotal fall av cancer varje år.

Läs också: Vår närhet till teknik skadar oss både fysiskt och psykiskt

För att minska riskerna med elektromagnetisk strålning bör man alltså framför allt undvika solarier och vara försiktig med att sola. Solhatt och långärmad skjorta rekommenderas om man är ute i solen. Samtidigt är solen en viktig källa till D-vitamin, så man ska inte heller undvika solljus helt och hållet.

Vill man vara extra försiktig kan man också skaffa hörlurar till sin mobiltelefon och undvika att hålla den nära kroppen. Men i jämförelse med många andra hälsorisker är mobiltelefoner tämligen ofarliga. Exempelvis orsakar tobak, alkohol, övervikt och brist på motion tillsammans minst 15000 dödsfall per år i Sverige.

Björn Abelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel