Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stresshjälp på nätet

Stress är ett gigantiskt problem i samhället, konstaterar Ulf Söderberg.
I somras startade han en sajt på nätet kallad Stressklubben. Nu är målet att börsintroducera företaget i maj – och sedan erövra världen.
– Vi gör det här för folkhälsan, säger han.

Ulf Söderberg bor numera i Saltsjöbaden, men är på besök hemma i Sundsvall.

– Jag känner mycket för Sundsvall. Så om Stressklubben blir en succé, så kommer det att skapa jobb inom information, kundservice och it-support och då ska de ligga här, lovar han.

För flera år sedan drev han frågan om att avskaffa apotekets monopol och han drog igång hälsokostföretaget Bringwell.

I fjol startade han företaget Stresscompany AB som driver Stressklubben. Idén är förebyggande vård genom självhjälp on line.

– Vi samarbetar med experter från Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. De har skapat innehållet i sajten. Anders Tengström på KI ingår också i företagets styrelse, berättar Ulf Söderberg.

Att stress skapar stora problem är väl känt.

– Det ger en massa olika problem som sömnrubbningar, övervikt, värk, oro, depressioner, minnesförluster... Och det kostar också oerhört mycket pengar, bland annat i form av frånvaro på jobben.

På sajten gör man först ett test för att kartlägga sina problem och får sedan information och råd om hur de kan åtgärdas.

– Skulle en person ha väldigt stora problem på flera områden så blir den uppmanad att söka läkare. Här finns också ett diskussionsforum och man kan själv ställa frågor till experterna.

Ulf Söderberg håller med om att sajten inte passar alla, och att det ibland är bättre att träffa en psykolog eller terapeut.

– Men generellt så är det visat att online-självhjälp ger bättre resultat, hävdar han.

Kunderna kan vara privatpersoner och framför allt större företag.

– För ett stort företag är 99 kronor i månaden per anställd ingen stor kostnad. Dessutom gör man snart en vinst på minskade sjukskrivningar, säger han och tillägger:

– Vi lät skolfolk göra stresstesten på Skolforum i Älvsjö och resultatet var skrämmande. De flesta hamnade på rött. Så lärare och personal i sjukvården ska få använda sajten gratis.

Under våren ska företaget ta in tio miljoner i en nyemission.

– Pengarna är redan säkrade, men det vore roligt om vi får många aktieägare.

Ulf Söderberg säger att han har kända kontakter i USA och England för en framtida export. Och målsättningen är inte precis blygsam.

– Jag hoppas att vi har 50 miljoner användare om 5–8 år.