Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid in i det sista kring Centernamn

/

Splittring i Centerpartiet har gjort att de ännu inte utsett vilka som ska sitta i kommunstyrelsen.
– Nomineringarna är klara, men det bestäms efter ett möte i dag, säger Hans Forsberg (C).
Dessutom lämnar nu en Centerpartist sina uppdrag med omedelbar verkan.

Annons

Trots en säker och stabil majoritet för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet så har det politiska efterspelet i Sundsvall bjudit på dramatik.

Med Centerpartiet i rampljuset.

Som bekant friade Socialdemokraterna till Centern direkt efter valet.

Ett frieri som orsakade en kraftig strid och splittring inom Centerpartiet och de kan ännu inte presentera de två namn som ska sitta i kommunstyrelsen – trots att bara en dag återstår innan fullmäktige ska göra sina val.

– Vi kommer att bestämma det i dag, säger Hans Forsberg, Centerns ordförande och som också var partiets förstanamn på valsedeln.

Alla andra partier har redan hunnit med att bestämma sina "laguppställningar" och då inte bara till kommunstyrelsen utan också till de nämnder och styrelser som ska utses i december.

– Dessa namn kommer att bli klara den 8 november, säger Hans Forsberg.

Hans Forsberg var den som drev linjen att säga ja till Socialdemokraternas frieri, Kjell Bergkvist var en av motståndarna i det parti där "ja-sidan" till slut vann med fyra röster vid ett möte med 40-50 medlemmar närvarande.

Nu har dessutom Kjell Bergkvists fru Helen Löfblad bestämt sig för att omedelbart lämna sina politiska uppdrag under den nuvarande mandatperioden.

Detta trots att bara drygt två månader återstår av mandatperioden.

– För mig är det här en viktig markering. Jag respekterar det val partiet gjort, men jag vill inte vara med längre, säger Helen Löfblad.

Hon blir dock kvar i partiet i framtiden, dock utan några kommunala uppdrag.

Någon praktisk betydelse får nu inte avhoppen då det finns ersättare i barn- och utbildningsnämnden vid de två möten som återstår och arvodeskommittén har inga fler möten före årsskiftet.

Här är de ledamöter som kommer att sitta i kommunstyrelsen:

Peder Björk (S), ordförande, Bodil Hansson (S), vice ordförande, Joao Pinheiro (S), Malin Larsson (S), Anders Hedenius (S), Åsa Ulander (S), Christiane Rüdiger (V), Jörgen Berglund (M), oppositionsråd, Alicja Kapica (M), Stefan Falk (FP), Liza-Maria Norlin (KD), Maria Algotsson (MP).

Centern har två platser och vi har inte lyckats nå SD för att få reda på vem som tar deras plats.

Mer läsning

Annons