Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strömstedt om sin politiska kupp i "Så mycket bättre"

Niklas Strömstedt riktade hård kritik mot Sverigedemokraterna i helgens "Så mycket bättre" i TV4. I sin tolkning "Lyckolandet" gav han en känga till vad han kallar "järnrörsgänget med trollsvans".

Annons

Det blev en politisk Niklas Strömstedt som tolkade Ace of Base-låten "Happy nation" från 1993. Innan han tog fram gitarren i programmet berättade han om hur han resonerat:

– Den handlar om att vi lever i samma värld allihop, om att alla människor är lika mycket värda och borde ha samma möjligheter till liv. Det finns så många krafter, inte minst i Sverige just nu, som inte tycker så. Därför ville jag skriva en text som sätter fingret på det, säger han i programmet.

Hans version, som fått titeln "Lyckolandet", inleds med att han räknar upp vad han kallar "järnrörsligan med trollsvans": Sverigedemokraterna, sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider samt en rad högerextrema rörelser.

Låten, som rörde huvudpersonen Jenny Berggren till tårar, fortsätter sedan:

"Hissa flaggan och förstå, den kan vara mer än gul och blå. Lyckolandet, vi som hade tur och fann det."

I programmet berättar Strömstedt även att hans musik spelades på Sverigedemokraternas valvaka under EU-valet, och konstaterar:

– Den här låten tror jag inte kommer att spelas på någon SD-valvaka i alla fall.

Senare på lördagskvällen publicerade Strömstedt ett öppet brev på Facebook där han utvecklingar sina tankar bakom tolkningen.

"Jag är stolt att leva i ett land där de flesta ser det som självklart att alla människor är lika värda. Men jag är också rädd. För rasismen och för hatet som sätter flyktingförläggningar i brand och säger att det finns ett 'vi' som har rättigheter, och ett 'dem' som får skylla sig själva att de råkade födas någon annanstans", skriver han.

I ett sms till Expressen kommenterar Sverigedemokraterna Strömstedts utspel.

"Det positiva med att leva i en demokrati är att Niklas Strömstedt har rätt till att ha en egen politisk uppfattning. En ståndpunkt som inte på något sätt intresserar oss", skriver pressekreteraren Christian Krappedal.