Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strunta inte i matten

Under sommaren har jag läst otaliga krönikor och debattinlägg om att dagens skola övervärderar matematiken. Tesen har varit att vi i ett samhälle där allt större del av BNP består av tjänster och där sociala medier-sfären fullständigt exploderat har allt färre nytta av matematiken – så låt oss lämna algebran därhän och fokusera mer på språk och social kompetens i skolan.

Jag tycker att det är lite lustigt. Till att börja med för att matematiken ju är ett språk – logikens. Utan matematiken kan vi inte förklara hur vår värld fungerar, och än mindre få den att utvecklas. Varenda krönika som tryckts i en tidning har varit beroende av matematik för att nå ut till läsaren, för matten ligger till grund för den teknik som används; från datorn den är skriven på till distributionsschemat för tidningen.

Dessutom är det uppenbart att även journalister behöver kunna matematik. Inte minst statistik verkar vara en gren som getts för lite fokus under utbildningen för deras del – eller hur ska man annars tolka antalet artiklar som presenterar opinionsförändringar inom felmarginalen som absoluta sanningar om upp- eller nedgång? Ja, hur ofta bemödar sig någon med att ens undersöka hur många som varit föremål för opinionsundersökningen? Hur många vet om det är någon skillnad mellan slumpmässiga urval, och icke slumpmässiga dito? Och hur många behöver man förresten fråga för att undersökningen ska säga något om verkligheten?

Men visst skulle man behöva göra något åt själva matematikundervisningen i de svenska skolorna. Den har allt för länge fokuserat på att lära eleverna rabbla multiplikationstabellen (vilket sannerligen inte säger mycket om matematisk förståelse) och i princip struntat i att ge dem förståelse för hur matematiken fungerar. För det är komplicerat, precis som många påpekat, men det gör inte matematiken onödig. Snarare tvärt om – det är oerhört viktigt att öka förståelsen för hur världen fungerar om mänskligheten ska kunna fortsätta utvecklas i framtiden.

Ta det från någon som länge avskydde matten: Den när nyttig. Till och med jurister, som mest kanske verkar pyssla med att tolka ord i lagtexten på alla möjliga vis, har nytta av att förstå algebra. Om inte annat bevisades det för mig under min första familjerättlektion när förtvivlade studenter undrade varför det var bokstäver inblandat i arvsuträkningarna. För att förstå vad de där orden i lagen betydde var det visst nödvändigt att behärska ytterligare ett språk – matematiken.

Den som inte lär sig det kommer under resten av livet inte bara ha svårt att förstå vad räntan på huslånet innebär i reda pengar, utan också ha långt svårare att vara källkritisk - inte minst i dessa tider när forskningsresultat måste förenklas in absurdum för att ge rubriker, opinionsundersökningarna duggar tätt, och allt är politik och matte.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel