Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenten - oförglömligt dyr

Baler, fester, mottagningar och resor. Studenttiden är späckad med oförglömliga aktiviteter.
Men det gäller att ha koll på allt innan den stora dagen och kostnaderna rinner gärna iväg.
Vi hjälper dig att inte glömma något, och ger tipsen om hur du inte blir ruinerad.

En enkät från Svensk handel från ifjol visade att kostnaden för en studentexamen i snitt gick upp till hela 16 500 kronor. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea tycker att man tidigt ska komma överens om i hushållet vad som känns viktigt i firandet.

– Det kan bli enorma summor för upplevelser som betas av i snabb takt. Men det behöver inte bli det. Samla familjen tidigt och diskutera och prioritera om vad studenten verkligen vill lägga fokus på. Och vem som ska stå för vad, säger hon.

Ingela Gabrielsson menar att man faktiskt inte behöver göra allt.

– Det kan vara svårt för föräldrar då man vill att sitt barn ska ha roligt under studenttiden. Men våga rensa i utbudet, säger hon.

Fokus kan ofta komma bort från att man ska försöka ha en så oförglömlig tid med sina vänner som möjligt vid studentexamen, och att det istället är alla kläder och prylar som blir viktiga säger Ingela Gabrielsson. Att göra studenten till ett härligt minne behöver inte vara förknippat med en skyhög nota.

– Undvik att hyra grejer och försök fixa saker själv med enkla medel. Studentpresenten från familj och släkt kan till exempel vara att hjälpa till ekonomiskt med alla aktiviteter under studenttiden, säger Ingela Gabrielsson.

Kostnader vid studenten

Fundera på vad som behöver fixas och bocka av det som är klart. Tänk igenom vad som är värt att satsa pengar på och på vad man faktiskt inte behöver. Det här är Konsumentverket och Konkurrensverkets sammanställning på vad som kan komma att kosta pengar vid traditionellt studentfirande och tips i hur du håller ned kostnaderna.

Klassaktiviteter:

Privata fester, krogkvällar

Klassresor

Presenter till lärarna

Tips: Man kan inte göra allt, och behöver inte heller. Är det möjligt så kan man hoppa över middagsbjudningen och lösa biljett till eftersläppet. Och gör maskerader av festerna med utklädnader för billig peng. Då behövs ingen ny partystass för varje tillfälle.

Balen:

Balklänning eller kostym/frack/smoking

Skor

Smycken, sjal, väska

Slips/ fluga, näsduk, bälte

Frisör, håruppsättning, smink

Fotografering

Transport

Balbiljett

Tips: Då klädkoden oftast gör att klädseln blir begränsad till finare tillfällen är det onödigt att köpa. Hyr eller leta bland second hand istället. Alternativet kan vara att sy själv om man har möjlighet. Om du ska köpa så köp kläder du kan ha användning för igen, gärna redan på studentdagen. Utgå från en grundoutfit och satsa på olika billiga accessoarer och tillbehör som går att mixa för de olika festtillfällena. Byt, låna och hjälp varandra med kläder, hår och smink.

Om man vill glida in till balen med stil så kan det vara läge att dela på hyran av transport. Utnyttja alla möjliga kontakter och se om någon i din närhet vill skjutsa i sport- eller raggarbil. Var inte rädd för att vara innovativ och göra din egen grej. Det kan bli minst lika häftigt om kompisgänget rullar in på gamla cyklar.

Studentdagen:

Klänning, kostym eller andra kläder

Skor

Accessoarer

Frisör, håruppsättning, smink

Champagnefrukost eller annan aktivitet med klassen

Lunch på skolan

Studentskylt

Transport, lastbil med klassen, egen till och från skolan.

Studentmottagning med mat och dryck. Kaffe, tårta, extra porslin och glas. Ballonger och annan utsmyckning.

Catering

Lokal för mottagningen

Inbjudningskort och porto

Fotografering

Biljett till studentfesten

Transport hem från festen

Tips:

Ha mottagningen i hemmet istället för att hyra lokal. Maten kan du fixa med hjälp av recept och menyer från internet.

Det går att göra det hela till ett knytkalas där bidragen från släkt och vänner kan bli själva studentpresenten. Tänk på att anpassa mängden mat efter antalet gäster, och att bjuda på alkoholfri dryck är smart av många anledningar.

Fixa skylten med pappskiva, digital utskrift, målarfärg och pinne. Även inbjudnings- och tackkorten går att göra själv om man gillar att klippa och klistra. Resultatet blir ofta en personligare touch!