Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenter bygger trädhus

Mitt ute på den spegelblanka sjön stannar Gerad Rougeron plötsligt båten. Tittar sig lite förvirrat omkring och säger:
- Konstigt! Jag var ju här igår!

Vi har åkt vilse. Vart man än tittar ser man skog. Gerad Rougeron stänger av motorn och ropar. Ropet klingar ut i ett långt eko. Förhoppningen var att han skulle få svar av någon av de som redan bafann sig på ön. Men det kommer inget svar. Han startar motorn igen och kör en bit till. Där på en av öarna skymtar ett träbygge och vi är framme.

Den fransktalande gruppen är i full färd med att bygga det trädhus som inom kort skall vara färdigt och nå hela 11 meter upp i luften. Planen är att huset skall fungera som en restaurang. Maten som kommer att serveras skall vara ekologisk. Det kommer även att finnas möjlighet till övernattning.

Gerad Rougeron och hans frun Inger Rougeron är två av de ansvariga för projektet, Solid Thinking. Projektet består av 15 elever som tillsammans håller på att bygga upp en ekologisk ö. De kommer ifrån en fransk arkitektskola. I gruppen ingår inte enbart fransmänm, utan även personer ifrån Tyskland, Spanien och Tjeckien.

De kom hit på midsommarafton från Frankrike. Projektidén kom redan i januari i år och elever i sista årskursen fick ansöka om att vara med. De som antogs fick sedan komma med varsin idé på hur designen på huset skulle se ut. Gemensamt valde de sedan ut det förslag de tyckte bäst om.

- Vi har jobbat mycket med strukturen, säger Francois Chesnot, som kom på det vinnande bidraget.

Ingen av eleverna har tidigare gjort något liknande. Det har mest varit att sitta framför datorn och designa prototyper.

- Det är surrealistiskt om man jämför med det vi gör i skolan, dessutom är det en väldigt bra erfarenhet, säger Camille Raut, som är en av eleverna.

Stämningen bland eleverna och lärarna är avslappnad och alla är med och deltar i de olika etapperna av bygget. De jobbar hårt men utstrålar alla ett lugn som är lite anmärkningsvärt då planen är att hinna färdigt nu i juli och än finns det mycket kvar att göra.

Under de veckor de är i Sverige bor de på Haffragården på Haverö, strax utanför Ånge. På gården har de workshops där de den senaste veckan har tillbringat den mesta av tiden. Där förbereds virket och man håller även på att förbereda inför festen på lördag som kommer att hållas på gården. Det kommer bland annat att bjudas på skön musik från den prisbelönta gruppen Nordic och den franska gruppen Eumolpe.

- Vi jobbar med att konstruera miljöljud som är en blandning av stadsljud som tillexempel industriljud och även ljud ifrån naturen, säger Tom Rougeron, bandmedlem i Eumolpe.

Projektet är ett samarbete mellan den franska gruppen och öarnas ekologiska förening, som bland annat består av Gerad och Ingrid Rougeron. De har fått nyttjanderätt av ön från SCA (Svenska Cellulosa Aktiebolage) som äger marken. Projektet sker även i sammarbete med bland andra Ånge kommun och Tillväxtverket. Sponsorerna är inbjudna på lördag men det är även fritt för allmänheten att komma och ta del av festligheterna.

En tredjedel av stommen på huset är i skrivandets stund färdigt och det skall bli ett nöje att se det färdiga resultatet.