Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenter i Västernorrland mer nöjda med sin ekonomi än riket i snitt

Förra året höjdes studiemedlet.
Samtidigt anser något fler studenter att deras ekonomi har försämrats, enligt en undersökning från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

– Framför allt är det äldre studerande och studerande med barn som upplever att de har fått en sämre ekonomisk situation, säger Madelene Wikstén, utredare på CSN.

Hon pekar på att dessa grupper oftare har högre kostnader för till exempel boende än yngre studenter.

Enligt undersökningen säger 33 procent av studenterna att deras ekonomi är ganska dålig, dålig eller mycket dålig, en ökning med två procentenheter jämfört med 2013.

– Vi kan se att studenterna har färre inkomstkällor och färre får ekonomiskt stöd från anhöriga, säger Madelene Wikstén.

Det varierar dock mellan länen. I Västernorrland uppger 72 procent – en av de högsta siffrorna i riket – att deras ekonomi är ganska bra, bra eller mycket bra. Snittet i landet är 67 procent.

Skillnaden kan delvis bero på hur stor andel studerande i länen som är äldre och har barn.

Det här är första gången sedan 2007 som CSN:s undersökning visar på en försämrad upplevelse av ekonomin bland studenterna.

Studiemedlen har höjts vid fyra tillfällen sedan 2006, senast förra året då lånedelen höjdes med cirka 1 000 kronor.

– Vi är lite förvånande över resultatet eftersom studiemedlet höjdes förra året, säger Madelene Wikstén.

För att utreda om den upplevda försämringen är en tillfällig försämring eller början på ett trendbrott planerar CSN en fördjupad kvalitativ studie av studenternas ekonomi.

– Trenden har varit positiv tidigare. Köpkraften är högre än någonsin och ändå är upplevelsen att man har det sämre, säger Christina Forsberg, ställföreträdande generaldirektör för CSN.

Fler arbetar vid sidan av studierna och enligt undersökningen är studenter som inte har studiemedel mer nöjda med sin ekonomi.

CSN har även frågat studenterna om deras allmänna välbefinnande. Det konstateras att de flesta studerande mår bra, men även här syns en negativ utveckling.

– Överlag mår de bra, men många har olika typer av hälsoproblem. Framför allt handlar det om stress, trötthet samt värk i nacke och axlar. Kvinnliga studenter känner oftare den typen av besvär, säger Madelene Wikstén.