Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studiens resultat tillför inget nytt: men varken OMV på Miun eller regionala Etikprövningsnämnden i Umeå bör skämmas

Med anledning av Mittuniversitetet tror att homeopatiskt bläckfiskbläck hjälper mot PMS, ST 31/7

Barnläkaren Mats Reimer har kritiserat avdelningen för omvårdnad (OMV) på Mittuniversitet och regionala Etikprövningsnämnden i Umeå (EPN) för handläggningen av en studie av effekten av homeopati på premenstruella besvär (PMS).

Mats och Miek Jong (OMV) var ansvariga för studiens svenska del. Jag yttrade mig 2012/2013 om studien både som ledamot av EPN och som ämnesföreträdare i medicinsk vetenskap, OMV, och vill därför kommentera kritiken.

Effekten av konsultationen och det homeopatiska pillret eller vätskan studerades inte var för sig utan klumpades ihop.

Mats och Miek Jong är duktiga på kliniska prövningar men deras design i ansökan till EPN hade ett allvarligt fel vilket jag framhöll för både EPN och OMV: effekten av konsultationen och det homeopatiska pillret eller vätskan studerades inte var för sig utan klumpades ihop.

Att konsultationen (lyssna på patienten) har positiva effekter vid många problem vet vi - det har jag använt tusentals gånger i kontakt med patienter. Om man inte lägger upp studien med randomiserad (slumpmässig), dubbelblind design med en piller- och en placeboarm vet vi inte om pillret har effekt eller om all effekt kommer från konsultationen.

Tidigare studier har visat att konsultation är nyttig men homeopatiskt pillret/lösning är verkningslöst. Den nya studiens resultat är väl förenlig med detta och tillför inget nytt.

Jag föreslog också i brev till OMV att inrätta en ’monitoring committee’ (extern grupp som följer och granskar forskningsprojektet) med minst en medlem som inte arbetar med alternativmedicin. Såvitt jag kan utläsa från studiens sammanfattning följdes inte mina råd. Därmed kan man inte urskilja vad som är effekt av konsultationen och av pillret och studien blir utan värde (vilket tyvärr är vanligt även inom skolmedicinen).

Annorlunda uttryckt: Tidigare studier har visat att konsultation är nyttig men homeopatiskt pillret/lösning är verkningslöst. Den nya studiens resultat är väl förenlig med detta och tillför inget nytt.

Läs också: Mittuniversitetet: Vi värnar om den fria forskningen

Det fanns inom OMV både visst stöd och stark kritik mot PMS-projektet år 2013 men forskningen är fri så länge man håller sig inom finansiärens råmärken. 

Jag önskar att Centrala EPN (CEPN) – som avgjorde fallet efter överklagande av EPNs krav på ändringar – lyssnade mer på regionala EPN som har betydligt mer sakkunskap i forskningsfrågor än CEPN (märkligt, men sant). OMV är en bra avdelning men svag i kvantitativa metoder och behöver mer kompetens i biostatistik och epidemiologi närvarande vid seminarier och diskussioner. Det fanns inom OMV både visst stöd och stark kritik mot PMS-projektet år 2013 men forskningen är fri så länge man håller sig inom finansiärens råmärken. 

Läs mer: Behandling mot PMS ska studeras, ST 2013; Kritik mot ny studie på Miun, ST 2015

Mats Reimer har rätt i sin kritik av homeopati. Jag tycker dock att regionala EPN i Umeå och OMV inte behöver skämmas särskilt mycket: vi har varnat för att studien inte skulle ge något nytt och så blev det.

När det gäller kliniska prövningar vore det roligt om media också uppmärksammar t.ex. att i världens barnrikaste land, Indien, citeras forskning från OMV i de nationella riktlinjerna för vaccination mot kikhosta som är en dödlig sjukdom i fattiga områden. Den mesta forskningen på OMV handlar inte om alternativmedicin.  

(Intressekonflikt: Jag är vän med Mats och Miek Jong och Mats Reimer).

Inge Axelsson

Professor emeritus i medicinsk vetenskap vid Mittuniversitetet, tidigare överläkare i barnmedicin vid Östersunds sjukhus

Läs också:

Ditt blodprov kan bidra till att förbättra vården i Västernorrland

Kunskap kan lösa Västernorrlands vårdkris

Tittar man bara på det som fungerar blir det ingen förbättring i vården

Ickevården på Sundsvalls sjukhus har gjort att jag är fast i hemmet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel