Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studier och träning ett lyft för kommunanställda: "Projektet bryter attityder"

I september drog projektledaren Anna-Karin Johansson i gång Styrkelyftet. Tio anställda i Sundsvalls kommun får höja sin yrkeskompetens och lika många deltar i hälsoförbättrande verksamheter under ett år.
Annica Martin är i den sistnämnda gruppen – och är nöjd.

Annons

Även Anna-Karin Johansson tycker att det går bra.

– Deltagarna i hälsogruppen har förbättrade värden. De mår bättre, sover bättre och en har kunnat sluta med smärtstillande tabletter. Skolmåltidspersonalen som studerar upplever en statushöjning, "Tänk att jag får göra det här. Jag ska fixa det här, jag ska bli kock".

Hon hoppas att projektet ska ge ringar på vattnet och få andra att studera och träna.

– De som från början var skeptiska till gym är positiva nu. Projektet bryter attityder, de får hjälp över tröskeln och tar steget in i något nytt. Gruppen ger kraft till varandra.

Kommunen satsar 1,5 miljoner kronor, på delprojektet som ingår i Samklang, fram till och med augusti 2016. Målet är att sänka sjukfrånvaron som generellt ligger på åtta procent inom kommunen.

Gruppen som ska få ökad hälsokompetens har haft återkommande korttidsfrånvaro.

– De ska få hjälp av hälsovägledare och det börjar med en avancerad hälsoprofilbedömning som följs av en handlingsplan och sedan blir det uppföljningar och en ny bedömning till våren, säger Anna-Karin Johansson.

Annica Martin ingår i gruppen, hon blev tillfrågad av sin chef för att hon hade varit hemma fem gånger under våren för halsfluss.

– För mig var det en lyckträff. Nu tränar jag på Ego en till två gånger i veckan, så går jag på zumba och har sjungit i kör. Det är så härligt att få träna på dagtid, det här är bara min tid. Och jag har inte varit sjuk.

Två heldagar har de fått tillbringa på Vårsta diakonigård där det arbetas med Grön hälsa och många av deltagarna var väldigt nöjda.

– Fast jag kände att det inte riktigt var min grej.

Så har det varit stavgång runt Sidsjön med pinngympa och de testade utomhusgymmet som får högt betyg av Annica Martin.

De har också provat på Tabata, en högintensiv intervallträning.

– Det var snabb och effektiv träning, det passar mig. Så gillar jag att gå på gymmet för där jag kan jag bygga upp rygg och axlar som jag har problem med. Det har blivit bättre nu. Jag har fortfarande ont ibland med det är bara att jobba vidare.

Rygg och axlar är utsatta när man som Annica Martin arbetar som barnskötare på en förskolas småbarnsavdelning.

Den som vill får också gå på yoga.