Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stulna svamparna säljs som hälsokost på internet: "Det är bara hokus pokus"

Tjuvar gör hälsokost av svamp.
Den stjäls i trädgårdar i Sundsvall, och säljs sedan för 1 000 kronor kilot på internet.
– Det är bara hokus pokus, utan någon hälsoeffekt, säger en av försäljarna.

Läs mer: Svamptjuvar härjar i Sundsvall: "Det hängde en massa gubbar i min björk"

Tidigare har ST berättat om Jeanette Hedlund i Attmar som haft besök av svamptjuvar i trädgården. De klättrade upp i ett av hennes träd för att försöka stjäla sprängticka, en värdefull svamp som växer på björkar. Allemansrätten gäller inte för sprängtickan utan man måste ha tillstånd av markägaren för att få plocka den, inte bara i trädgårdar utan även ute i skogen.

Läs mer: Dyrbar trädsvamp stals i trädgård

Liknande stölder har skett på andra håll i Sundsvallsområdet. I Gnarp verkar sprängtickan också vara vanlig och där har tjuvarna slagit till flera gånger.

– Vi har blivit av med 10–15 kilo. Grannen har också blivit bestulen, och när vi promenerade omkring i området såg vi att svampen också var bortplockad på ett annat ställe, säger Gnarpsbon Joel Hill.

Svamparna kokas eller torkas och säljs på internet som hälsokost. De innehåller stora mängder antioxidanter och påstås kunna bota allt från psoriasis till cancer. På olika nätsidor erbjuds torkad sprängticka, eller chaga som den också kallas, för omkring 1 000 kronor kilot.

– Jag tror inte själv på att den har någon effekt på hälsan. Det är nog bara hokus pokus. Egentligen är jag lite kluven till försäljningen. Det är lite grann som de som säljer tigerben eller björngalla, säger en försäljare på internet som tagit sin sprängticka olovligen på annans mark, och som vill vara anonym.

All försäljning är dock inte illegal. Hälsokostbutikerna säljer sprängticka som införskaffats lagigt, och även på internet förekommer legal försäljning.

Peter Frölander i Sundsvall säljer mindre mängder sprängticka på Blocket, som han plockat helt lagligt på sina föräldrars mark vid deras stuga i Jämtland.

– Vi kokar och dricker den själva. Den har en vaniljaktig smak. Jag vet inte om den har någon effekt på hälsan, det kan lika gärna vara en placebo-effekt. Men jag har en bekant som använder svampen och han säger att det hjälper mot psoriasis, säger Peter Frölander.