Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succé för backfestivalen

Anrika backtävlingen Söderknallens framtid är räddad och det var mycket glada miner när genrepet Backefestivalen & Mästarmötet avgjordes i Södra Bergets backe i helgen.

– Det är kul att tävlingen får leva kvar, nu är det bara att hoppas att fler börjar tävla, säger veteranen Sten-Erik "Stene" Eriksson.

Annons

Med hårt pådrivande Ove Nilsson SMK Sundsvall arrangerades den första backtävlingen 1981 och tävlingen satte snabbt Sundsvall på kartan i motorkretsar.

– Det var andra tider då. Det var 60 förare i varje klass, det var helt fullt, tävlingsledningen fick gallra eftersom, säger Eriksson.

Både han och SMK-kollegan Lennart Olsson är glada över att tävlingen får leva vidare.

– Det är bara Söderknallen och Arboga som är de riktigt stora tävlingarna kvar, det vore ett misstag att ta bort det här arrangemanget. Det kommer fortfarande mycket folk, säger Lennart Olsson, som minns hur tufft det var att ta sig till finalen på åttiotalet.

– Det var hårt då. Om jag inte kvalade inte fick jag lova att åka till Ikea med frugan, säger han och skrattar.

I publiken fanns en del yngre, som 17-årige Simon Persson, men bland förarna var det mest gamla bekanta, som Tommy "Målarn" Sjödin, Göran "Zamora" Lind och Lennart Hägg med flera.

– Jag skulle gärna börja köra, men jag förstår inte hur det skulle gå till. Även om man tävlar i en originalklass kostar det en bra slant, säger Persson.

Under helgen hade vem som helst chansen att köra uppför Södra Bergets backe på tid – utom tävlan, men på tid och utan risk för möte.

– Det är ett sätt att locka unga nya till sporten, men sedan handlar det mycket om föräldrar, är föräldrarna intresserade, blir barnen det också, säger Eriksson.

Initiativtagaren till helgens Backfestival, Tommy Sjödin, tyckte att uppslutningen var bra från både förare och publik.

– Vi har haft ett tiotal som kört i den öppna klassen och är det någon som får smak för det är och fortsätter att tävla är mycket vunnet. Under lördagen var det flera som ville köra igen och det fick de göra, säger han.

Tommy Sjödin var 20 år när han körde sin första tävling uppe i Hammarstrand 1975. Han skulle gärna se att fler yngre började tävla.

– Vi behöver en föryngring, en väg är att låta unga prova på som vi gör nu i helgen, det gäller att våga ta steget och det är dyrare i dag än förr, det kan vara ett hinder.

Att Söderknallen blir kvar som tävling ger också mer uppmärksamhet för motorsport och gör det också lättare att rekrytera nya förare.

– Det är helt underbart. Sundsvalls kommun har verkligen ställt upp för motorsporten i regionen och det känns rätt, vi drar också folk och turister till stan, säger Sjödin, som oartigt nog körde hem rallyklassen med tiden 45 sekunder och 21 hundradelar.