Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succékaptenen tar över Sundsvall

/

Reggaescenen har de senaste åren vuxit lavinartat i Sverige. Med sin bas i Göteborg har flertalet artister etablerat sig på klubbar och festivaler landet över. Genrens nu största ledstjärna kallar sig Kapten Röd och avslutar Gatufesten ikväll.

Annons

Tjugosjuårige Björn Nilson, som går under namnet Kapten Röd, sitter där han har spenderat stora delar av sommaren 2011: i turnébussen. Förra veckan gjorde han en bejublad konsert på Peace & Love-festivalen och är nu aktuell med sitt andra album, Fläcken som aldrig går bort. En skiva som bjuder på svängig, tung reggae och dancehall – men också en påtagligt vemodig ton.

– Det är definitivt en mörkare platta. Men å andra sidan har den också fler partylåtar än min första skiva. Det känns ganska naturligt i efterhand, det är en slags självreparation. Det finns ett stort behov av utlopp för mörka känslor, samtidigt som man försöker självmedicinera sig och sjunga om positiva saker, säger Kapten Röd.

Fyra år har gått sedan Kapten Röds debutplatta Stjärnorna finns här, och han berättar att tiden fram till nu har gett honom en mer kritisk syn på samhället i stort.

– Det blir mer tydligt vilka som passar in och vilka som faller bort. Det märks på många barndomskompisar som skiljer ur mer och mer. Det brukar inte vara någon fara om man är illa ute i 20-årsåldern, men ju mer åren går blir det svårare att anpassa sig efter samhällets ramar. Då faller man ur hårdare, säger Kapten Röd.

En av låtarna på den nya skivan heter Blommor vid Oscarsleden och handlar om en nära vän som kommit ut som homosexuell, men som sedan tog sitt liv då många inte kunde acceptera detta.

– Det är en låt jag har velat göra jävligt länge. Det finns en massa jamaicansk reggae som är väldigt homofobisk, så jag har länge försökt hitta rätt grepp. Men när det handlade om en av mina bästa vänner, kände jag att jag ville göra den, säger Kapten Röd.

Varför tror du att reggaescenen nu har fått ett sådant fäste i Sverige?

– Det handlar nog mycket om att texterna är på svenska. Folk gillar att höra någon som sjunger på deras talspråk och om ämnen som är angelägna för alla. Folk är svältfödda på musik med tydliga texter och en stark vilja att säga något. För några år sedan fick den svenska reggaen ett uppsving, och folk trodde att den skulle ebba ut. Men det gjorde den inte, säger Kapten Röd och fortsätter:

– I dessa dagar uppskattar folket att få välja sin musik själva, utan att bli påprackade en refräng de hör på radion tio gånger om dagen. Då får man en väldigt trogen publik – det blir en rörelse som hjälper till att sprida musiken. Och som artist är man inget utan sin publik, säger Kapten Röd.

Annons