Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sund laddar om för trean

I februari stod laget utan tränare och truppen bestod av ett tiotal spelare.

Åtta månader senare är Sund IF klart för division III.

Nu jobbar föreningen för att sejouren inte ska bli lika kortvarig som sist.

– Nu vet vi vad som gäller och vad som krävs, säger tränaren Henrik Öhman.

Det är februari 2013 och Sund IF står utan tränare inför fotbollssäsongen i division IV. Samtidigt är spelartruppen tunn.

– Man hade inga större förhoppningar utan tänkte att man inte kunde lämna för då skulle det skita sig totalt, säger lagkaptenen André Westergren.

Lagledaren Claes Nyman:

– När vi kom ut och såg Lucksta träna med 25 stycken och hade en jäkla fart, då tänkte man "hur ska det här gå".

Spelaren Christian Saastamoinen tog på sig att sköta tränarbiten inledningsvis medan Claes Nyman letade vidare efter andra tränarnamn.

Med en spelartrupp på 10-12 spelare åkte Sund och vann Kuben Cup i Långsele på försäsongen. Efter cupsegern växte laget.

– Jag tror alla kände ungefär samma sak, ska det bli något bra så får vi göra det tillsammans, säger André Westergren.

Kort därefter löste sig även tränarbiten då Henrik Öhman och Kalle Locklund skrev på. Sedan dess har Sund gått som tåget i fyran – och till slut vann man serien före Alnö.

– Skillnaden mot de tre åren jag varit i Sund tidigare är att nu känns det som ett ännu mer sammansvetsat gäng, säger Öhman.

Kalle Locklund:

– Sista tre veckorna var det bara att slänga ut en boll och hålla i sig på sidan, då small det på träningarna. Det var riktigt roligt.

Nu börjar arbetet med att se till så att sejouren i trean inte blir ettårig. Sist laget var uppe i division III, 2011, åkte man ut direkt efter kvalspel.

Tränare då var precis som nu Henrik Öhman.

– När vi var där sist var vi lite för naiva tror jag. Vi drog på oss en herrans massa varningar och hade inte riktigt hjärnan på rätt ställe ibland, både från ledar- och spelarhåll. Nu vet vi vad som gäller och vad som krävs, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste är att bygga på ett bra försvarsspel, och sedan bygger man framåt.

Nuvarande lagkaptenen André Westergren var också med i trean den gången. Han menar att laget är bättre rustat nu.

– Väldigt många är kvar sedan vi var uppe senast och alla har blivit några år äldre. Dessutom kan jag tycka att de flesta har en lite seriösare inställning, men på en rimlig nivå. Det tycker jag talar för oss, säger han.

Ekonomiskt är klubben redo för att ta steget upp.

– Det krävs ungefär hundratusen till jämfört med fyran, och om vi tittar på överskottet vi haft i fyran har det blivit mellan 50-70 000, säger Claes Nyman.

Han har nu påbörjat arbetet med att få tränarduon från i år att fortsätta även nästa säsong.

– Jag, Claes och Kalle ska diskutera, slår Henrik Öhman fast.

Arbetet för att etablera Sund IF i division III har börjat.