Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundfrakt vill stoppa enfilig väg på gamla E4 genom Sundsvall: "Vi vill behålla två filer"

Ett beslut närmar sig om förändringarna på gamla E4.
Nu blandar sig Sundfrakt in i debatten.
– En enfilig väg skulle slå hårt mot den tunga trafiken, säger Markus Sundström, vd.

Läs mer: Då avgörs E4-ödet – här är Sundsvalls vägval

På måndag ska frågan om förändringarna behandlas av politikerna i kommunstyrelsen. Ärendet ska därefter vidare till kommunfullmäktige innan det beslutet lämnas vidare till Trafikverket.

Tjänstemännen på koncernstaben föreslår att politikerna ska besluta enligt ursprungsalternativet. Det innebär enfilig väg på större delen av sträckan från tågstationen till trafikplats Skönsberg.

Ett förslag som Sundfrakt kritiserar hårt.

– Det är inget bra förslag för oss och det skulle innebära stora försämringar, säger Markus Sundström.

Vad skulle konsekvensen bli?

– Vi skulle få längre köer på sträckan och det skulle innebära större olycksrisk och sämre luftkvalité. En annan effekt av längre körtider är att transporterna blir dyrare.

Läs mer: Här ger Björk svaren om gamla E4 genom Sundsvall

Den tunga trafiken har minskat rejält sedan Sundsvallsbron byggdes. Vi har tidigare berättat om en sänkning med 50 procent.

– Det har varit jättebra för oss och vi använder bron i så stor utsträckning vi bara kan. Det är inte så att vi sitter och okynnesåker genom stan, men vi behöver ta den vägen också med våra transsporter både när det gäller leveranser i Sundsvall och när vi ska åka västerut, säger han.

Vad har du för förhoppningar att politikerna ska lyssna på er?

– De är goda. Ju mer de tänker till och läser in sig på frågan så kommer de att komma fram till samma sak som oss. Nu är jag ju medveten om att de har andra saker att ta hänsyn till när de ska fatta sitt beslut.

De vill föra samman staden med vattnet och göra vägen smalare?

– Jag förstår det argumentet, men det får inte bli på bekostnad av trafiksituationen i Sundsvall.

Läs mer: Lastbilarna väljer bron – nu klarar Sundsvall det tuffa miljömålet

Sundfrakt är en av de största aktörerna när det gäller den tunga trafiken i Sundsvall. Totalt har företaget omkring 300 fordon som trafikerar sträckan regelbundet.

Hur vill ni lösa situationen?

– Vi vill behålla två filer på hela sträckan precis som det är i dag. Det skulle vara den bästa lösningen och skapa minst problem för alla. Vi skulle dessutom få en bra reservväg om bron måste stängas av någon anledning.

Enligt Markus Sundström behövs en helhetssyn om hur trafiksituationen ska lösas i Sundsvall.

– E4 knyter an mot staden i såväl söder som norr och E14 i väster. Strax norr om Sundsvall ligger Birsta som också är ett hårt trafikerat område. Där finns förslag om att leda farligt gods vilket gör att helheten blir än mer komplex. En utredning av helheten måste göras innan olika delbeslut fattas, annars finns risk för att felaktiga beslut fattas, säger Markus Sundström.