Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall är Årets Företagarkommun

Sundsvall kan titulera sig Årets Företagarkommun i Västernorrland. Detta enligt de mätningar som organisationen Företagarna gjort tillsammans med ett kreditupplysningsföretag.

Organisationen Företagarna gör varje år en riksomfattande mätning av företagens förbättringar och försämringar jämfört med tidigare år. I samarbete med kreditupplysningsföretaget UC mäts tillväxten bland företag i landets kommuner.

Det är tolfte gången som utmärkelsen Årets Företagarkommun delas ut och i Västernorrland har 2015 års titel gått till Sundsvall.

- Jag tror att företagen i Sundsvall har lärt sig av misstagen. Efter några år av motgångar ser totalbilden i Sundsvall riktigt bra ut, säger Thomas Ekman, regionchef vid Företagarna Västernorrland.

Vid förra årets mätningar var Kramfors bäst i länet. Sundsvall har varit länsbäst en gång tidigare och det var 2008. Länets silvermedaljör i år är Timrå kommun med Härnösand på en tredje plats.

I två av fyra mätkategorier rankas Sundsvalls kommun bland de 100 bästa i landet. Bäst lyckas man när det gäller tillväxten i resultatet där man haft den 66:e högsta tillväxttakten i riket.

Det finns 3012 inregistrerade företagare inom Sundsvalls kommun. Dessa har totalt 46 702 anställda.

56 procent av kommunens aktiebolag redovisar en ökad omsättning samtidigt som genomsnittsomsättningen har ökat med två procent jämfört med föregående år. Branschmässigt har byggsektorn utvecklats bäst och 58 procent av företagen uppvisar en omsättningstillväxt.

I 54 procent av Sundsvalls bolag ökar resultatet. Genomsnittsresultatet ökar samtidigt med drygt 1.3 miljoner kronor. Även här utmärker sig byggsektorn, samt tillverkningsindustrin. 56 procent av företagen i den sistnämnda kategorin redovisar förbättrat resultat.

57 procent av kommunens företag har fått en ökad kreditvärdighet.