Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall är en cykelstad

Att Sundsvall inte skulle vara en cykelstad som någon skrev är ett så okunnigt påstående så man häpnar. Om man kollar cykelräknaren vid Västhagen på Universitetsallén så är det exempelvis redan i år över 18 000 cykelpassager redan nu i början av maj. Det är ett snitt på storleksordning 4 500 cykelpassager i månaden. Och då är vi ändå inte riktigt inne i sommarsäsongen än.

Så den skeptiker som påstod att det inte cyklas i Sundsvall får IG eller F om man så vill och bakläxa så det skriker om det. För Sundsvall är absolut en cykelstad, inte bara på sommaren utan även vintertid.

Läs också: Cyklister lever längre

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Med dagens cyklar så är det inget problem om det är en sluttande väg. Cyklarna i dag är anpassade till det. Det som behövs är ett fortsatt utbyggande av cykelvägar. Att kommunen sätter igång en sopmaskin som regelbundet åker runt och sopar befintliga cykelbanor finns det behov av. Behov också av att tydliga separationslinjer mellan gång- och cykeltrafikanter målas upp så att de som promenerar kan gå i lugn och ro på sin sida och cyklister behöver inte köra slalom och riskera fastna i hundkoppel och dylikt. Det finns linjeseparation på en del ställen, bland annat längs Storgatan hela vägen från universitetet till Skolhusallén. Där är det kanonbra.

Kommunen har utvecklat cykelbanorna mycket bra de senaste åren, bara att hoppas att de fortsätter i samma stil och inte nöjer sig nu. Man har kanske kommit halvvägs.

Hurtigh K Bosse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel