Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall är fullt av livsfarliga "övergångsställen"

I kommunen finns ett stort antal ställen som är livsfarliga. Det är ställen som kan tas för övergångsställen, men som på intet sätt är skyltade så att trafikanterna helt och fullt kan förstå det. Många av dem har ingen skyltning alls, utan ser bara ut att vara förberedda eller förarbetade för att iordningställa ett övergångsställe. Som att arbetet kommit av sig.

Andra har en stolpmarkering som i och för sig kan påminna om ett övergångsställe. I alla fall om man har lite fantasi. Det är stolpmarkering eller stolpreflex X10. Och detta är egentligen bara en slags förstärkning så att man tydligare ska lägga märke till det vägmärke som själva skyltningen bär. Eller enbart som en reflex/ett förtydligande för bilisterna att här finns det faktiskt en stolpe.

Läs också: Sedan när blev det tryggare att korsa trafikerade vägar än att gå över eller under dem?

På kommunen verkar man tro eller tycka att detta är ett bra sätt att utmärka övergångsställen. Man kan hitta ett stort antal sådana.

Varken gångtrafikanter eller bilister kan egentligen vara säkra på vad som gäller. Och, ännu värre, om det skulle hända en olycka. Hur blir det då? En gångtrafikant som säger att jag trodde att det var ett övergångsställe för det var ju en markering på stolpen och marken – vägbanan – var gjord så att det såg ut som ett övergångsställe. Detta trots att både sedvanlig vägmarkering och de skyltar som egentligen ska finnas vid varje övergångsställe, saknades. Den skylten heter för övrigt B3, och brukar kallas för ”här går man” (bara som upplysning till kommunen).

Dessutom kan ingen, utom möjligen en drömtydare, förstå vad man egentligen menar eller vill att folk ska uppfatta dessa livsfarliga ställen som.

Läs också: Mycket bra med bulorna på Skolhusallén – gör nu samma sak på Bergsgatan

Det verkar som att den som anordnat alla dessa livsfarliga ställen, själv tror att det är helt korrekt och enligt lagen. Så är inte fallet. Och dessutom kan ingen, utom möjligen en drömtydare, förstå vad man egentligen menar eller vill att folk ska uppfatta dessa livsfarliga ställen som.

För att nu inte någon ska tänka att det rör sig om ett par eller fyra, fem ställen, så kan jag oroa med att säga att det rör sig om minst mellan 25-40 direkta dödsfällor.

Kommunen klarar sig alltid. De behöver bara säga att det där inte alls är något övergångsställe, och har aldrig varit och ska aldrig bli. Men gångtrafikanten, eller bilisten, som feltolkat markering X10 och den iordninggjorda övergången, de får kanske plikta med livet.

Man undrar, är det pengarna som styr? Eller är det helt enkelt bara enfald?

Herr Gårman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel