Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall är och kommer aldrig att bli en cykelstad

Replik på "Sundsvall är en cykelstad", ST 16 maj.

Det är inte bara Björn Abelsson som är ute och cyklar utan även signaturen Hurtigh K Bosse som påstår att ”Sundsvall är en stad för cyklister”. Han har kollat cykelbarometern på Västhagen och konstaterar att sedan årsskiftet har 18 000 passager skett. Det stämmer säkert men bryter man ner den siffran till antal passager per dag så blir det inte mer än 75 cyklister! Vi måste väl anta att de flesta har åkt förbi cykelbarometern två gånger (tur och retur). Då blir det 9 000 cyklister på 4 månader vilket faktiskt ger endast 75 cyklister per dag.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Cykelbarometer finns både på Universitetsallén och vid Hamngatan och Sjögatan och de båda anger den 19 maj klockan 14.30 att totalt från årsskiftet har 28 611 passager ägt rum vilket innebär ett snitt på 104 cyklister. Under sommaren ökar naturligtvis cyklandet vilket återspeglar sig i att under 2015 registrerades total 122 375 passager vilket motsvarar 168 cyklister per dag. Det cyklas givetvis även på andra gator i stan men totalsiffran blir i alla fall inte mer än uppskattningsvis 200 cyklister per dag.

Läs också: Cyklister lever längre

Att påstå att Sundsvall är en stad för cyklister med så få utövare är fullständigt missvisande. Med anledning av de uppgifter som signaturen har angivit anser han att den skeptiker som påstod att det inte cyklas i Sundsvall får ”IG, eller F om man så vill, och bakläxa så det skriker om det”. Det betyg som signaturen bör få finns säkert inte på betygsskalan. Men en resa till Umeå för att studera mångfalden av cyklister vore att rekommendera! Med tanke på signaturens uttalande frågar man sig också om det finns ett släktskap med cykelfantomen Björn Abelsson? Det kan finnas anledning att upprepa att antalet registrerade fordon i Sundsvalls Kommun uppgår till drygt 54 000 och att på gamla E4 genom stan passerar fortfarande 22 500 fordon per dygn!

Claes Håkan Sjölund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel