Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall är värst i landet – illegala cigaretterna flödar

Det röks just nu mer obeskattade cigaretter i Sundsvall än någon annan stans i Sverige. Var fjärde cigarett är illegal. En kassako för kriminella organisationer.
– Det är pengar som går direkt ner i kriminella fickor, säger Sune Rydén, Tullverkets nationella specialist för alkohol och tobak.

Annons

Lindriga straff och stor förtjänst gör cigaretter till smugglarnas favorit. En industri som årligen blåser staten på miljardbelopp blomstrar just nu i Sundsvall. Här är andelen obeskattade cigaretter stört i hela landet enligt KPMG:s rapport "Obeskattade cigaretter 2015" beställd av Tobaksleverantörsföreningen där flera kända tobaksleverantörer är med.

– Det har traditionellt varit större andel i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Sune Rydén.

Men årets undersökning är ett trendbrott och visar på att Sundsvall är den stad med störst andel svarta cigaretter.

– Det kan finnas flera anledningar, men en avgörande har visat sig vara tillsynen som kommun och polis ska ansvara för, säger Sune Rydén.

Flera städer längs Norrlandskusten har fått en kraftig ökad andel obeskattade cigaretter, utöver Sundsvall som ökat mest har Umeå, Skellefteå och Luleå ökat. Gävle står å sin sida för ett annat trendbrott, där har polis, kommun, tullverket och skatteverket arbetat aktivt med problemet och lyckats sänka andelen svarta cigaretter från 37,9 procent 2012 ner till 7,2 procent 2013. Insatser som verkar ha pressat smugglarna längre norrut.

– Det är troligen inte så att Sundsvall har mer kriminella organisationer, utan snarare brist på tillsyn, säger Sune Rydén.

Illegala cigaretter sälj i butik och smugglingen har blivit markant raffinerad. Numera kan inte gemene man skilja på ett smugglat paket och ett beskattat.

– Det är omöjligt, inte en chans att man ser skillnad, säger Josef Wiklund, polisområdeschef Sundsvall.

Tobaksbolagen löser den frågan åt myndigheterna och tillhandahåller listor med information om hur aktuella typer av illegala pakets utformning för att kunna hitta dem i butik.

Men det finns ett tydligt sätt att avslöja obeskattade cigaretter - priset. Ett paket under 40 kronor är för billigt för att kunna vara lagligt.

– Det går att köpa ett paket cigaretter i till exempel Vitryssland för omkring två kronor, sedan går de att sälja för omkring 40 kronor i Sverige, säger Sune Rydén.

I rapporten uppges de obeskattade cigaretterna gör att staten går miste om drygt en miljard. Pengar som går rakt ner i kriminella organisationers fickor.

Ytterligare en anledning till att cigarettsmuggling är extra attraktivt är den låga risken. Staffsatserna för tobakssmuggling är låga i jämförelse med till exempel narkotikasmuggling. Detta trots att tobak är en välkänd inkörsport till andra droger, då själva rökandet är en stor tröskel för att kunna konsumera andra droger.