Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall behöver en stadspark med blommor och blad – det har inte Norra berget

Med anledning av liberalerna Lars Holmgrens och Michael Jonssons debattartikel "Nej till V-förslaget om ny stadspark för 36 miljoner – bättre satsa på Norra berget".

För ett par år sedan skrev jag en motion om att utreda möjligheterna att anlägga en stadspark i Sundsvall, motionen fick bifall i kommunfullmäktige, L, M, KD och SD sa nej, förstås.

Sundsvalls kommun har satsat väldigt mycket inom området sport och idrott, det nya badhuset är nyss invigt och man har tagit beslut om att bygga en sporthall till en kostnad av cirka 350 miljoner.

Jag har inget emot att de idrottsintresserade ska få sina lystmäten tillfredsställda men även vi med andra intressen borde kunna få del av kakan någon gång.

Herrarna liberaler hänvisar till Norra berget istället för en stadspark men de tycks ha missförstått något. Norra berget är ingen trädgård, det är ett friluftsmuseum – jättetrevligt, men ingen trädgård.

Alla städer av någon betydelse har en centralt belägen, större stadspark. Sundsvall förtätas allt mer, ibland på bekostnad av gröna ytor. Som kompensation bör Sundsvallsborna få en vacker park för skönhetsupplevelser och kontemplation.

Förvaltningen på stadsbyggnadskontoret har pekat ut en plats från Sidsjöbäcken, längs Selångersån i riktning mot Bergsåker. I stadsvisionen har redan detta stråk pekats ut som ett område som behöver ett lyft och på så vis binda ihop havet med Selångersfjärden. Representanter för Pilgrimscentrat i Selånger har uttalat sig mycket positivt om förslaget.

De som är negativa till en park har varit i det närmaste hånfulla över att en stadspark skulle kunna vara intressant för människor som besöker Sundsvall. Inget kan vara mera fel. Det är definitivt inte endast stockholmare i Rosendals trädgårdar eller i de andra stora parkerna som finns i huvudstaden. I "De badande vännernas trädgård" i Visby är det i huvudsak turister som njuter av exotiska träd, blomsterprakt och fjärilar. Trädgårdarna i Enköping är i det närmaste världsberömda.

Om man är ointresserad av växter och inte ser tjusningen med vackra planteringar känner man naturligtvis inte till detta, men så är det och det finns ett mycket stort trädgårdsintresse i vårt land.

Jag kan tillägga att man allt mer använder trädgårdsanläggningar som terapi vid utbrändhet. Människor mår bra av att vistas bland blommor och blad. Det gäller även oss som bor i Sundsvall.

Annicka Burman, före detta kommunfullmäktigeledamot Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel