Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall blev aldrig ett nytt San Francisco

Kommentarer till "Inre hamnen är redan ful", ST 23 februari.

Helt rätt, Gunnar Heljestrand! Hela hamnområdet är förstört. En gång på 90-talet satt jag med i styrelsen för Företagarna i Sundsvall och fick tillfället att delta i en sammankomst i Södra bergets nybyggda hotell med riksdagens trafikutskott på rundresa i länet. Vi befann oss i den del av byggnaden där man har en hänförande överblick av staden. Jag såg chansen att argumentera för en bro över fjärden och sade ungefär följande till gruppen:

”Där nere utanför pappersbruket ser vi motsvarigheten till San Franciscos Alcatraz, Sundsvalls Tjuvholmen. Och där nere ser ni södra hamnen, en tänkbar motsvarighet till Pier 39. Men det fattas något för att fullborda jämförelsen med San Francisco. Den gyllene bron Golden Gate”.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

På den tiden talade man bara om att det skulle bli en hängbro men inte när den skulle byggas.

En bro har vi fått, tyvärr inte en hängbro som gett bättre segelfri höjd. Tjuvholmen ligger orörd där den ligger och södra hamnen har man förstört totalt. Tänk om man där hade tagit vara på området i likhet med Pier 39. Med den utveckling som restaurangbranschen i stan haft så skulle det i dag ha funnits minst fem trevliga matställen där, som komplement till kasinot. Himlabadet hade platsat där liksom den simhall man vill bygga. Ett marint museum med koppling till både Sundsvalls och Timrås skeppsbyggarhistoria och sjöfart och kanske stadsbranden 1888. Och mycket mer.

Marinan skulle ha fått större utrymme och från den skulle en båt gå varannan timme under turistsäsongen till Tjuvholmen, som gjorts till en rejäl badö med restaurang (typ Fjäderholmarna i Stockholm), för att sedan kanske fortsätta till Vindhem eller bara göra en sightseeingtur under bron och upp i Alnösundet.

Ja, det är bara några tankar som fanns i mitt huvud i mitten på 90-talet och som jag också pratade om med några då styrande politiker i Sundsvall. Men kursen var nog tyvärr utstakad redan då.

Gerhard Cederberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel