Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall – en av landets bästa friluftskommuner

Annons

Replik på "I Sundsvall vinner cyklisterna terräng igen", ST 28 januari.

Sundsvall är en av Sveriges bästa friluftskommuner och ligger stadigt i topp när Sveriges friluftskommun utses varje år. De allra flesta har också gångavstånd till ett eller flera grönområden, och många är också de som dagligen besöker områdena för rekreation, träning eller social samvaro. Engagemanget för friluftsfrågorna är stort och det märks inte minst på antalet synpunkter och insändare.

Besöken sker på många olika sätt som till exempel promenad med eller utan hund, skidåkning, stavgång, snöskovandring, ridning eller cykling. Det är tack vare allemansrätten som vi alla har den möjligheten. Där finns också beskrivet att vi får vistas i skog och mark så länge vi inte stör eller förstör.

Sundsvall är som sagt en attraktiv friluftskommun och vi arbetar ständigt för att bli bättre. Ett område där vi vet att vi ligger efter är terrängcykling. Att utveckla terrängcyklingen är därför en viktig del i arbetet med att fortsätta utveckla friluftslivet.

För ridning och cykling ska särskild hänsyn tas med tanke på markslitage. Det finns även särskilda regler i de lokala ordningsföreskrifterna för cykling och ridning. Där står att cykling

och ridning ej får ske i elljusspår, däremot får elljusspår korsas.

I trafikförordningen regleras vilka regler som gäller i trafiken och när man färdas med fordon i terräng. Som för alla trafikanter gäller det att visa hänsyn och att hastigheten anpassas till vad trafiksäkerheten kräver. Det innebär att en cyklist aldrig får köra fortare än att den kan

hålla kontroll på cykeln, och kan stanna den på det område som den kan överblicka och framför varje hinder som går att förutse.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Under 1990-talet byggde och markerade Sundsvallscyklisterna, i samförstånd med Sundsvalls kommun, cykelleder i Lv5-området. De har sedan förfallit under ett antal år, men för några år sedan började de åter rustas av föreningen. Under sen höst märktes lederna upp med tydligare skyltar för att förbättra tillgängligheten. En kort del av leden går i dagsläget på elljusspåret, men kommer under våren att flyttas. Under våren planeras även en informationstavla vid starten som beskriver lederna och det regelverk som gäller. Vidare kommer skyltar med väjningsplikt att sättas upp vid de platser där leden korsar elljusspåret.

Vi har alla olika intressen och behov, och för att minimera konflikter så är det viktigt att vi

alla accepterar att vi har olika intressen, visar respekt för de regler som gäller och framförallt

visar hänsyn till varandra, oavsett om vi cyklar, promenerar, eller rör oss på annat sätt i vår natur.

Anders Erlandsson

Friluftsstrateg sektionschef, Sundsvalls kommun

Eva Forslund

Gatuavdelningen/Trafik, Sundsvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel