Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall en av landets bästa kulturkommuner – men Härnösand är bättre

Umeå satsar mest pengar på kultur i hela landet och Härnösand ligger på femte plats.
Sundsvall finns också med bland de tio bästa kommunerna – fast lite längre ner i listan.

TV: Följ med in i Sundsvalls helt nya teaterhus: "Oerhört lyckat"

Kulturnyheterna i SVT har granskat hur stora summor kommunerna i Sverige lägger på kultur, och enligt statistiken ligger Sundsvall på nionde plats.

Kommunen satsar 1 598 kronor per invånare.

– Jag förvånas inte över att vi ligger i kulturtoppen, vi har gjort stora politiska prioriteringar på att föra kultur närmare medborgarna. Kultur är både en förutsättning för demokrati och en viktig faktor för att skapa en attraktiv kommun att bo i och flytta till. Jag hoppas att även Sundsvallsborna märker av hur rikt vårt kulturliv är, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Åsa Ulander (S) i ett pressmeddelande.

Pågående satsningar som nämns är bland annat Mobibblan, Norra berget, fler kulturpedagoger i skolorna – och de nya teaterkvarteren som invigs i mars.

Bäst på kultur i Västernorrland är Härnösand, som lägger 1 752 kronor per person och därmed hamnar på plats fem i listan.

– Jag tror att det är en del i Härnösands identitet att vara en kulturkommun och då finns det också en beredskap och en medvetenhet från politiker och även medborgare att tycka att vi ska satsa på kultur, säger Amanda Lind (MP), ordförande för kulturutskottet i Härnösand, till SVT.

Läs också: Konsertteatern genomgår förvandling – nytt scenhus byggs inuti det gamla