Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall får ny teaterkrog – siktar på premiär i september

Sundsvalls nyrenoverade teaterkvarter kommer att bli en ny arena för scenkonsten.
Samtidigt kommer även kroglivet att få ett lyft med en ny teaterrestaurang på Köpman­gatan.
– Vår plan är att öppna i september, säger André Berglund, ägare till Rå och Udda tapas, om sina nya ambitioner.

Lördagen den 12 mars startar invigningshelgen för det nyrenoverade teaterkvarteret. Det handlar om flera nya scener och sammanhängande, funktionella utrymmen för scenpersonalen. Ett riktigt lyft, konstaterar Mikael Flodström, vd för Scenkonstbolaget.

– Det känns jätteroligt. Framför allt för att vi kan erbjuda Sundsvallsborna moderna scener och ett modernt teaterhus. Ska jag sedan vara lite introvert, så känns det förstås otroligt bra att våra ateljéer numera hänger ihop med teatern. Det har vi längtat efter, säger han.

En ny teaterrestaurang är en del av det stora renoveringsprojektet och kommer att bli lite som grädden på moset. Kommun­ägda Drakfastigheter, som genomfört renoveringen, har haft en budget på sammanlagt 85 miljoner kronor för hela projektet. Restaurangdelen, som tidigare innehöll pizzarestaurangen Kermit, har vuxit, fått ett nytt kök och är i stort sett ny från grunden. Den nya restauratören blev klar i dagarna och förväntningarna är höga.

Vilka är dina förväntningar?

– Vi ser framför oss en partner, som tillsammans med oss vill jobba för att den här delen av Stenstan ska bli en del av det man vill besöka, och som tillsammans med oss vill göra det här till ett levande och rörligt teaterkvarter. En bar och en servering, som hör ihop med scen­erna, säger Mikael Flodström.

Tre bolag lämnade anbud i upphandlingen. Vinnare blev 3 Bleka och 1 stek AB, som bland annat driver Udda Tapas på Esplanaden och Rå på Nybrogatan och har André Berglund i spets­en.

Han sticker inte under stol med att han tycker att det känns som en ovanligt spännande satsning, som vänder sig mot såväl teater- och konsertpubliken som den bredare krogpubliken.

– Ja, visst är det så. Det här är en riktig utmaning med riktigt stora möjligheter. Samtidigt är det mycket att tänka igenom och det kommer att ta sin lilla tid att få i gång det, säger André Berglund.