Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall först i länet – nu får sjuksköterskor utbilda sig med full lön

Sundsvall är först i länet med att teckna ett avtal som gör att kommunens sjuksköterskor kan utbilda sig med full lön.

Som första kommun i Västernorrland tecknade Sundsvall i går ett avtal med Vårdförbundet om att införa akademisk specialisttjänstgöring, AST, för kommunens sjuksköterskor. Avtalet garanterar full lön under utbildningen. Det skriver Vårdfokus på sin hemsida.

Vårdförbundets så kallade AST-modell innebär att medlemmar som vill specialistutbilda sig får full lön och villkor enligt kollektivavtal under hela utbildningstiden.

Läs också (från 2016): Vill införa betald specialistutbildning för sjuksköterskor: "En tilltalande modell"

Redan i januari tecknade landstinget i Västernorrland ett AST-avtal lokalt med Vårdförbundet. Sundvalls kommun var nu den första av kommunerna i länet att göra detsamma.

– Vi har haft en lång diskussion med kommunen. Nu är det äntligen klart. Från den första januari nästa år inför Sundsvall ett antal utbildningstjänster för de sjuksköterskor i kommunen som vill specialistutbilda sig, säger Vårdförbundet Västernorrlands förbundsombudsman Conny Carlsson till Vårdfokus, som varit med och förhandlat fram det nya kollektivavtalet.

Läs också (från 2016): Parterna överens – här är handslaget som ska ge sjuksköterskor betald specialistutbildning

Hur många utbildningstjänster som det nya avtalet kommer ge möjlighet till är ännu inte fastställt. Det är behovet som avgör, vilket Conny Carlsson tror kommer landa inom psykiatri, vård av äldre och distriktssköterskor.

I korthet innebär avtalet att den som läser till specialistsjuksköterska:

► Under utbildningen behåller sin lön.

► Får halva kostnaderna för eventuella resor betalda.

► Får 75 procent av studielitteraturen betald.G

► Garanteras en specialistanställning inom sitt specialområde efter examen.

Källa: www.vardfokus.se