Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall har sin egen hockeykultur

Idrottskultur kan upplevas och se ut på många olika sätt.

I Sundsvall Hockey handlar det om hårt jobb, stor lidelse och massor av adrenalin som pumpas runt av stora hjärtan i blå arbetsklädda kroppar.

Det är egentligen märkligt att det i Gärdehovs gamla slitna hall ser ut som det gör år efter år efter år. I bland sämre, i bland litet bättre. Men nästan alltid samma ingredienser – med en jätteprotion kämpaanda.

Märkligt, därför att knappt någon skulle vilja etikettera Timråhockeyn – som ju lever och frodas på en helt annan nivå halvannan mil norrut – på samma sätt.

Nu vill jag inte påstå att Sundsvall av i dag saknar spelbegåvade lirare. Och gjorde det inte förr heller, förresten. Fråga vilken 35-plussare som helst och ni får namnen Peter Smedberg och Magnus Wallin slänga i fejan.

Ändå är det alltså inte i första hand målkungar och skridskovirtuoser som man förknippar med Sundsvall Hockey.

Nej, det är något annat. Någonting som måste "sitta i väggarna" och i går kväll var det anrika Leksand som blev påmint som detta faktum.

Och det bästa av allt är att den rubricerade skrällsegern med 1–0 var hur rättvis som helst!

Typiskt förresten, att en defensiv back som Petter Rydén fick äran att avgöra fighten. Och att det krävdes ett "vådaskott" från backposition i midjehöjd för att pucken skulle leta sig in i Dalalagets kasse...

I och med den här vinsten fattas det nu bara att Peter Gradins uppskruvade mannar lyckas knäppa också AIK och Mora på näsan, för då har höstens stora uppstickargäng vid sidan av Troja-Ljungby slagit samtliga topptippade lag i den här skojiga upplagan av Allsvenskan.

Något som det i nuläget är svårt tro att detta Sundsvall inte skulle kunna klara av.

Fram till i går kväll hade jag mina tvivel, eftersom både Leksand och Malmö kommit hit för att möta ett till synes formstarkt Sundsvall Hockey. Facit: stortjong, 1–10 (Leksand) och chanslöst, 2–5 (Malmö).

Därför måste den här trepoängaren mot serieledarna vara extra skön. Och den blir faktiskt litet extra imponerande med tanke på att hemvändaren Daniel Olsson sedan någon vecka tillbaka är tvingad till ofrivillig vila efter en elak bentackling mot ena knät.

Apropå elakheter, eller ska vi säga dumheter?, så demonstrerades det en hel del sånt från leksingarnas sida den här kvällen.

Mängder med utvisningar varav den sista (2 + 10) i frustration från planens äldste och mest rutinerade spelares (Mikael Karlberg, 37) i numerärt överläge – med 31 sekunder kvar.

Inte undra på att LIF-tränaren Tomas Kempe var rejält besviken efteråt när han i sin analys endast ville ge unge målvakten Eddie Läck, 20, godkänt.

Å andra sidan var inlånade Timråreserven Magnus Åkerlund ännu tätare och bättre i Sundsvallsmålet.

Men Åkerlunds, Niklas Öhmans, Niklas Bröms, Petter Rydéns och andras hjälteinsatser till trots. Det var ändå kollektivet Sundsvall som fick elitserietörstande Leksand på fall.

Sånt kan också vara en upplevelse utöver det vanliga...