Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall i ruiner på nio timmar

Sundsvallsbranden den 25 juni 1888 är den största stadsbranden i Sverige någonsin.

En hel stad lades i aska. Fem människor dog och 9 000 blev hem­lösa.

I dag, på dagen 125 år senare, kan du gå en guidad tur i brandens spår.

Annons

Midsommarfirandet hade precis avverkats och det var åter måndag. Det hade inte regnat på 14 dagar och termometern visade 28 grader i skuggan. Dessutom blåste det rejält från väster.

Runt klockan tolv tuffade ångslupen Selånger västerut genom Selångersån. Strax efteråt syntes lågor i det torra gräset. Platsen var på andra sidan ån där Sporthallen ligger i dag.


Första huset
som drabbades, ett brygghus, ägdes av änkefru Charlotta Styf.

1988, till 100-årsminnet, skrev journalisten Svenåke Boström en bok om branden. Där berättas om personer som kämpade för rädda sina egna och andras liv.

"Kopparegesällen Arvid Göhle kom mitt i paniken ihåg att skräddare Otzéns hustru fött barn under natten. Han släppte sina egna saker och sprang till skräddarens hus.

Det var i sista minuten då elden slickade husets timmerväggar. Göhle var en kraftkarl och tog madrass med både kvinnan och barnet och bar ut dem på gården.

De flyttades senare till Tivoli och vidare ända ut till Heffners där de äntligen var trygga för branden. Göhles egna ägodelar gick förlorade."

På åtta-nio timmar hade hela Sundsvall lagts i ruiner.

– Det var en stor katastrof även efter dåtidens mått. Redan dagen efter kom kung Oscar II till Sundsvall. Det samlades in pengar från USA och andra delar av världen, berättar Svenåke Boström.


Vad som orsakade
branden blev aldrig helt klarlagt. Men de flesta uppgifter tyder på att en gnista från ångslupen Selånger var orsaken.

– Det var en omfattande rättsprocess efter branden och där pekades ingen skyldig ut. Men med tanke på de vittnen som fanns och var branden startade kan man i dag slå fast att det var en gnista från ångslupen som orsakade katastrofen, säger Svenåke Boström.

Många av de 9 000 hemlösa människorna fick under sommaren bo i en tältstad som restes i närheten av Hedbergska skolan. När det blev kallare kunde de flytta in i baracker i väntan på riktiga bostäder.


Direkt efter branden
började det pratas om att bygga ett nytt centrum.

– Beslutet fattades vid ett möte i statsfullmäktige i september, säger Svenåke Boström.

Staden byggdes nu upp i stenmaterial och är i dag det som utgör Sundsvalls centrum, Stenstaden.

– Nu har jag haft lyckan att se Sundsvall återuppstånden likt en fågel Fenix, återuppstånden ur askan, i föryngrad och förskönad gestalt, sade kung Oscar II den sista juli 1894.


I branden dog
Mikael Olov Norvall, Charlotta Eufrosina Askling, Carl Erik Karlsson, Sigrid Cajsa Wiklund och Johan Berglund.

Värden för omkring 30 miljoner kronor förstördes.

Samma junidag 1888 ödelades också stora delar Umeås centrum. Branden där ska ha börjat en halvtimme senare.

Omfattande nationella och internationella insamlingar gjordes till förmån för de bägge städernas bostadslösa befolkning. Även stora delar av Lilla Edet brann ner samma dag.