Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall IQ-testas

Bra på problemlösning, logiskt tänkande och har en förmåga att se mönster?

Då kanske du tillhör de två procenten av befolkningen som statistiskt sett platsar i föreningen Mensa.

Ett IQ över 130 är kravet och på lördagen håller föreningen intagningstester i Sundsvall.

Anders Nylund, 31 år, från Matfors är lokal samordnare för Mensa i Sundsvall. Han gjorde testet och gick med i föreningen för cirka tio år sedan. Den gemensamma nämnaren för medlemmarna är att de alla har en IQ högre än 130, men utöver det så finns alla sorters människor representerade.

– Många tror att det är en klubb för inbördes beundran. Men många gör testet som en kul utmaning, eller för att träffa nya människor då Mensa är en social förening, säger Anders Nylund.

Han har alltid haft lätt för matte och vid mönstringen fick han maxpoäng på det logiktest som görs. Sitt höga IQ har han mest användning av i sitt jobb som systemutvecklare där han dagligen arbetar med komplexa mattetal och algoritmer. Anders Nylund är som vilken 31-åring som helst, men i vissa avseenden uppfattar han verkligheten lite annorlunda än andra människor. I alla fall om man får fråga folk i hans närhet.

– De brukar förenkla detta med begreppet logisk människa och känslomänniska, där jag tillhör kategorin logisk människa. Jag vill ofta tro att en händelse får samma utgång tio gånger av tio om den har samma förutsättningar. Men i verkligheten fungerar det inte riktigt så, säger han.

Helen Malmberg från Gävle är testansvarig under dagens intagningar. Hon menar att rent statistiskt skulle föreningen kunna ha nästan 190 000 medlemmar, då det motsvarar ungefär två procent av Sveriges befolkning. I dag har Mensa nästan 4 000 medlemmar.

– Många vet nog inte vad föreningen gör och vad det ska leda till att gå med, säger Helen Malmberg.

Anders Nylund menar att många uppfattar det som lite fult att säga att man är intelligent och att man inte ska sticka ut. Helen Malmberg håller med och tror att i Mensa kan människor med högt IQ känna en annan typ av gemenskap.

– Det blir väldigt djuplodande och berikande samtal väldigt snabbt vid träffarna. De som är med känner inte samma jantelag som i övriga samhället, säger Helen Malmberg.