Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall kan i framtiden bli en cykelstad – om vi hjälps åt

Replik på "Sundsvall är och kommer aldrig att bli en cykelstad", ST 23 maj.

Nej, Sundsvall är inte en cykelstad i dag. Där har tyvärr Claes Håkan Sjölund rätt i. Andelen cyklister är betydligt lägre i Sundsvall än i jämförbara städer som Umeå, Gävle, Östersund eller Västerås. Men det behöver inte betyda att Sundsvall aldrig kan bli en cykelstad. Åtminstone har våra politiker, med stor enighet över partigränserna, gett stadsbyggnadskontoret i uppgift att arbeta för att Sundsvall ska bli en cykelstad.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I dag görs det 8200 cykelresor per vardagsmedeldygn i Sundsvall. Den uppgiften bygger på de cykelräkningar vi gör på drygt tio platser i centrala Sundsvall samt de resvaneundersökningar som har gjorts. Sommartid är antalet åtskilligt högre, och på vintern är det i stället betydligt färre som cyklar. 8200 cykelresor motsvarar ungefär 4000 cyklister, och cykelresorna utgör fem procent av det totala antalet resor i Sundsvall.

Läs också: Sundsvall är en cykelstad

Sundsvall behöver dock inte fortsätta att vara ett U-land för cykling. 40 procent av alla bilresor i kommunen är kortare än fem kilometer. Så långa avstånd är alltså inget hinder för ökat cyklande. Bland dessa korta bilresor finns en betydande potential för ökat cyklande. Att skylla på topografin går inte heller. Stadsdelar som Nacksta, Granlo eller Bergsåker, som har gena förbindelser med centrum, utan besvärande höjdskillnader, visar lika låga cykelandelar som något mer svårtillgängliga stadsdelar som Södermalm eller Haga.

Sundsvall hör till de städer som har lägst andel cyklister i Sverige. Samtidigt kan vi läsa i ST att sjuktalen i landstinget är de högsta i landet. Här finns ett tydligt samband. Fler cyklister ger bättre folkhälsa, till gagn för landstingets ekonomi och arbetsmiljö. Så låt oss alla hjälpas åt att förverkliga politikernas vision att Sundsvall ska bli en cykelstad.

Björn Abelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel