Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall kommer inte ha Sveriges bästa skola

Annons

Av en händelse var jag inne och googlade på Sundsvalls kommuns skolor och blev bekymrad och nedstämd. Några av rubrikerna jag fann:

• Sundsvalls sämsta kommun i Sverige, där exemplifieras detta med Ljustadalens skola som blev sämst i landet, enligt skolverkets rapport.

• Sundsvalls skolor bidrar till att den svenska skolan inte är likvärdig, en rapport från Skolans dag 2014 ordnad av Lärarnas riksförbund.

Skolinspektionens rapport från 2015 är en dyster läsning för de flesta skolor och finns redovisade i SIRIS. I en debattartikel är det svårt att redovisa en fullständigt objektiv rapport men en kommunal och en fristående skola ger perspektiv.

Nivrenaskolan – 61 procent av eleverna i årskurs nio klarade kunskapskraven i alla ämnen, jämfört med riksgenomsnittet på 77 procent. Behöriga till gymnasieskolan var endast 68 procent. Ser man till en tioårsperiod har skolan haft konstant låga kunskapsresultat jämfört med riksgenomsnittet. Skolinspektionen kräver därför förelägganden kring bedömning och betygsättning, styrning och utveckling av verksamheten.

Heliås Lärcentrum (fristående skola) – Här nådde 95 procent av eleverna kunskapsmålen i alla ämnen. Behöriga till gymnasieskolan var samtliga elever. De tre senaste åren har skolan haft högre kunskapsresultat i jämförelse med riket och övriga skolor i Sundsvall. Men ändå har skolan fått föreläggande kring exempelvis styrning och utveckling av verksamheten.

Sveriges bästa skola år 2021 ser definitivt inte ut att realiseras. Vem vill åta sig ett skoldirektörsjobb på dessa förutsättningar? Därtill kan tilläggas att många medarbetare på skolkontoret går i pension parallellt med att flera befattningshavare får respass till andra uppdrag. Detta skapar oro men någon dumdristig kanske ser det som en utmaning? och vem vill ta ansvar för alla de alvarliga förelägganden som skolinspektionen har förelagt Sundsvalls under 2016?

En sak har en av mina söner präntat i mig under min karriär: "Pappa, man blir alltid bedömd utifrån vad man uträttar, aldrig utifrån vilka förutsättningar man haft i sitt uppdrag”. Utifrån detta perspektiv undrar man vem som åtar sig skoldirektörsjobbet i Sundsvall. Lärarnas riksförbund har därutöver noterat att Sundsvalls lärare har sämre månadslön än de flesta andra kommuner i landet. Inte ens där har Sundsvall som huvudman skapat förutsättningar för att nå visionen 2021.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Stig Sundqvist

Filosofie Magister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel