Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall målas ut som en själlös inrättning för sportfånar

Replik på Pelle Svensson: Sponsorernas stora svek utplånar idrottsstaden Sundsvall, ST 12/11.

Pelle Svensson ska ha en eloge för sina framgångar som brottare. Men sanningen är den att IOK har funderat på att ta bort brottningen från OS eftersom den inte anses vara tillräckligt attraktiv. IOK har reducerat antalet viktklasser och brottningen för numera en tynande tillvaro i skuggan av golf och tennis. Även i OS.

GIF Sundsvall är tyvärr i samma situation. Tiden har sprungit från Norrlandslaget. Halva stan byter ut sina gamla träfönster mot energieffektiva fönster med höga U-värden och då spelar det ingen roll att GIF Sundsvall står där med sitt Norrlandsfönster från 1965.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Däremot har Pelle Svensson rätt när han skriver att sponsorerna och publiken sviker GIF Sundsvall. Det finns ingen anledning för slimmade organisationer att kasta pengar i sjön. Att vara publik har alltid handlat mer om att träffa sina vänner än att se två idrottslag göra upp om poängen. Men vem skulle vilja träffa de som fortfarande går på fotboll på Idrottsparken?

Att Sundsvall håller på att utplånas "som idrottsstad av rang" är befängt. SVT har förlagt fler SM-veckor i Sundsvall än i någon annan stad. Medan Örnsköldsvik får Melodifestivalen och Umeå får Musikhjälpen vill SVT stämpla Sundsvall som Sveriges idrottsstad. Och detta är ett problem.

Redan 2003, när SVT lämnade Sundsvall för Umeå, blev rikspolitikernas plan på regional gentrifiering uppenbar. Umeå har sedan 90-talets straight edge-rörelse profilerat sig som Norrlands liberala enklav och detta vill SVT uppmuntra för att skapa en politisk karta som den i USA som vi alla sett i samband med presidentvalet. Nu genomför de svenska politikerna samma befolkningsrockad i Sverige och när politikerna fått det valunderlag man behöver ska det inte längre gå att byta ut politikerna.

Den politiska eliten vill göra sig oberoende av fluktuationer i valsympatierna genom att skapa en mediebild av två liberala landsändar på var sin sida av ett problemområde. SVT uppfattar Sundsvall som en själlös inrättning för sportfånar och eldsjälar som gladeligen uppskattar att följa ett gäng skoterförare åka runt i en cirkel på en uppskottad bakgata under tiden Takida brölar i högtalarna.

Östersunds framgångar i Europa League kunde ingen förutse, men det passar väl in i maktapparatens narrativ. Green Bay Packers framgångar i NFL vänds i den politiska diskursen mot medborgarna i USA. Engagera er i fotbollen, så sköter DC politiken.

Den liberala tanken att alla föds lika mycket värda men värderas under livets resa utifrån konsumtion och relationer har delat upp Amerika. Nästan alla skildringar från Donald Trumps USA handlar just om hur avvikande majoritetsbefolkningen är.

På samma sätt kommer Mellansverige, från Oskarshamn och Falkenberg till Sundsvall och Östersund, bli förlöjligade och misstänkliggjorda i nationella nyhetssändningar och bilden av Mellansverige som landets problem kommer forma framtida generationer.

Chroonbloom

Läs också:

Byt ut ledningen i hobbyföreningen GIF Sundsvall

Sundsvall City Arena – smaka på det

Kommunen lider av en sjuklig besatthet av idrott – skriva och räkna är inte längre prio ett

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel