Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall måste på allvar driva miljöfrågorna – mikroplaster ett hot mot djurriket

Mikroplaster, det är bitar av plast som är mindre än fem millimeter stora och som sprids i vår miljö. Det är en hel del vi inte vet om dem, men det vi vet är att de risker som finns med de här plasterna är så pass stora att vi måste ta vårt ansvar som kommun för att de inte ska spridas i vår miljö.

Miljöpartiet lämnade innan de ramlade ut ur vårt kommunfullmäktige in en motion där de vill att Sundsvalls kommun ska sluta, eller åtminstone minska, användningen av produkter som innehåller eller bryts ner till mikroplaster.

Det här är en miljöfråga av växande betydelse runt om i världen och vi vet att det påverkar djur i havet, plast kan innehålla hormonstörande ämnen, till exempel lura vissa djur att plasten är mat och leda till att de utvecklas dåligt med konsekvenser för djur längre upp i näringskedjorna.

Nu, när Miljöpartiet inte längre finns i kommunfullmäktige skulle man kanske tro att Centerpartiet skulle vara de som kliver fram och driver på i miljöfrågorna. Men nej, de hakade på tillsammans med S och V i den styrande majoritetens beslut om att anse motionen besvarad med hänvisning till den inköpsstrategi som de antog för tre år sedan. Det räcker ju inte!

Menar man allvar med att driva miljöfrågorna, då behövs tydliga beslut. Därför säger vi ja till motionens förslag. Inte undra på att Naturskyddsföreningen utsåg oss liberaler till Allianspartiernas gröna röst inför valet förra året.

Stefan Falk (L), gruppledare

Maria Räfsbäck (L), ledamot i miljönämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel