Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall ska gå före i klimatkampen – bort med de gratis utsläppsrätterna

Annons

För att vi ska lyckas ställa om för att undvika en stor klimatkatastrof måste modiga kommuner gå före. Därför föreslår vi att Sundsvall ska avsäga sig sina gratis utsläppsrätter.

Ett viktigt sätt att kontrollera utsläpp på är med EU:s system för handel med utsläppsrätter. Det omfattar kraftverk, industrier och flyg. För att ett företag som ingår i systemet ska få släppa ut ett ton koldioxid behöver de lämna in ett speciellt värdepapper – en utsläppsrätt.

Det är helt rätt tänkt, men problemet hittills har varit att slutdatumet för när utsläppen ska vara på noll är för långt fram och priset på utsläppsrätterna för billiga.

Dessutom delas varje år många gratis utsläppsrätter ut. De går till energibolag och är beroende av hur mycket man släppte ut innan systemet satte igång. Energibolagen som släppt ut mycket behöver alltså betala mindre för att fortsätta släppa ut. Bakvänd klimatpolitik.

Sundsvall är en av många mottagare av de gratis utsläppsrätterna och tar mellan 2015–2020 emot utsläppsrätter motsvarande mer än 400 000 ton koldioxid genom Sundsvall Energi AB. Det är mer än vad alla Sundsvallsbor släpper ut på ett år. Vi går inte med på det skeva systemet att de som har släppt ut mycket tidigare ska gynnas speciellt

Vi vill att man på EU-nivå ska sluta med alla gratis utsläppsrätter. Men tills dess borde Sundsvall gå före och skrota sina gratis utsläppsrätter.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jasmin Kwhaiter

Språkrör Grön Ungdom Sundsvall

Hanna Lidström

Klimatpolitisk talesperson Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel