Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall – Sveriges sämsta äldrekommun 2016

Annons

”Det har jag varit tydlig med från början, att det är inte ok med en personal på tre avdelningar och så många boende på natten". Ordförande i socialnämnden, Malin Larsson (S), uttalar sig i radio om att hon inte har något alls att göra med att äldreomsorgen fått så liten budget att de knappt har råd att ha personal på äldreboendena. Nu måste schemat göras om och det får väl bli för lite personal någon annanstans på dygnet i stället. Socialdirektören Silvia Sandin Viberg kör även över sin egen underlydande äldreomsorgschef och underkänner offentligt hennes prestationer.

Detta ger upphov till ett antal frågor. Först: Vad menar man med att man "varit tydlig från början"? Vilken början? Början av att det blev ett himla liv i pressen? Hade man varit tydlig från början av budgetprocessen hade väl inte detta förslag alls lagts.

Vidare: Vad vill Malin Larsson och Silvia Sandin Viberg att man ska göra inom äldreomsorgen? Äldreomsorgen har "den budget som vi har att förhålla oss till" enligt ekonomichefen Anette Ståby. Vill de att personalen ska jobba extrapass utan att få lön? Vill de att de gamla på boendena proppas fulla med sömnmedel så de sover stora delar av dygnet? Vill de att äldreomsorgen i Sundsvall ska få så dåligt rykte att pensionärerna flyr till andra kommuner medan de ännu kan? Eller vill de bara rädda sina egna skinn?

En sak vill de i vart fall inte: Erkänna att socialnämnden är horribelt underbudgeterad och att Sundsvall satsar cirka 150 miljoner kr mindre i år än till och med Timrå kommun, som har bland landets lägsta antal äldrevårdsplatser per capita.

Sundsvall – Sveriges sämsta äldrekommun 2016. Det är satsningen S+V+C inte talat om för medborgarna i Sundsvall att de gör.

Socialnämnden måste få minst 150 miljoner kronor, helst 200 miljoner, till per år för att ha en chans att hålla äldreomsorgen, stöd till funktionshindrade och den sociala barn- och familjeverksamheten på en bra nivå. Men S+V+C tycker inte kärnverksamheten och välfärden är så viktig, man måste ju ha pengar kvar till att bygga om torget igen för 43 miljoner, bygga logistikpark till SCA för över 700 miljoner, flytta reningsverk för 250 miljoner och bygga en olönsam biogasfabrik för 350 miljoner. Inte har man tagit hem de 600 miljoner man skickat till Luxemburg för att göra skalbolagsaffärer med heller. Det är S-politik det!

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Else Ammor

Sundsvallspartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel