Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall växer för långsamt – andra städer kör förbi oss

På kommunens hemsida läser vi att Sundsvall växer och vi skall vara 100 000 människor i Sundsvall år 2021. Varför just 100 000 och varför år 2021? Varför inte 110 000, eller 120 000 och vad är det för fel på nuvarande 99 000?

Fast frågan borde snarare vara: "Varför växer Sundsvall så långsamt och varför har 'konkurrenter' som Gävle och Umeå och andra städer vuxit mycket snabbare?"

När vi för 30 år sedan flyttade till Sundsvall, från Umeå, var Sundsvall den befolkningsmässigt klart största staden i Norrland med Umeå som nummer två. Gävle låg långt bakom som den tredje största staden i Norrland. Sundsvall var då den tolfte största staden i landet. Nu är Sundsvall nummer tre i Norrland, ordentligt akterseglad av Umeå och även passerad av Gävle som redan nått 100 000-gränsen.

Sundsvall har halkat ner till en 19:e plats i landets befolkningsliga. Fortsätter den här långsamma tillväxten i Sundsvall – och inget tyder tyvärr på motsatsen även om vi snart blir 100 000 människor – så har Sundsvall om några år hamnat ännu längre ner. Hur kan det komma sig?

För 30 år sedan kom vi till ett expansivt Sundsvall. Här fanns fyra börsbolags huvudkontor. I dag – tack SCA – genom "gamla" SCA:s uppdelning i två bolag har vi åtminstone ett börsbolag med huvudkontor i Sundsvall.

Vi kom till ett Sundsvall som var Norrlands mediecentrum med två dagstidningar, TT:s Norrlandskontor och regional-tv som gjorde de riksprogram som nu görs i Umeå.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det var ett Sundsvall med ett nyligen invigt och prisbelönt Kulturmagasin. Det var en nybyggd Tonhall som utlovade musik av högsta klass – en nybildad professionell orkester hade tagit sina första stapplande steg – och även teater.

Det fanns en infrastruktur som gjorde andra städer avundsjuka med tio–tolv flyg varje dag till Stockholm. En tågförbindelse med tåg varannan timme, som skulle ta oss till Stockholm på tre timmar och 20 minuter, utlovades. Sveriges bästa simmare fanns i Sundsvall med OS-guld och Dagbladsguld bland meriterna.

Varför är vi inte Norrlands huvudstad längre? Det är inte otur. Vi har bara inte fattat de kloka besluten. Vi har inte planerat för en stad dit ungdomar vill flytta och bo kvar i.

Vi hade skidåkare som vann stora tävlingar och svenska mästerskap en masse i olika idrotter hamnade i Sundsvall. Allsvensk toppfotboll – Giffarna var väl topp fem ett år – det hade man aldrig skådat i Umeå, än mindre i Gävle.

Till den allmänna optimismen, som man nästan kunde ta på, bidrog också en liten, men ung och dynamisk högskola i Sundsvall med en mer än lovligt entusiastisk ledning. Sundsvall var för 30 år sedan helt enkelt Norrlands huvudstad. Sundsvall var störst och bäst, helt utan konkurrens i Norrland. Hit ville man flytta.

Varför har Sundsvall blivit passerat av så många städer och fler kommer att "köra förbi oss" de närmaste åren. Varför är vi inte Norrlands huvudstad längre? Det är inte otur. Vi har bara inte fattat de kloka besluten. Vi har inte planerat för en stad dit ungdomar vill flytta och bo kvar i.

Dags – även om det är i senaste laget – att börja lära av andra som planerar för och bygger attraktiva städer.

Walter Rönmark

Läs också (november 2017): Länets folkökning bromsas upp – här är kommunerna som minskar och ökar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel