Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvall vill ha elitklasser

Sundsvalls gymnasium ska ansöka om att få starta elitklasser i matematik från och med nästa läsår.
Marknadsföring och samarbete med universitetet är andra sätt att ta upp konkurrensen med friskolorna.
Vi tänker använda den här situationen till att skapa möjligheter, säger gymnasiedirektören Marianne Staaf-Gälldin.

Så kallade spetsutbildningar i de teoretiska ämnena, till exempel matematik, på gymnasiet är ett förslag från regeringen som ska genomföras på prov i 20 skolor runt om i landet med start läsåret 2009.

Även duktiga elever har rätt att utvecklas i sitt eget tempo, menade utbildningsminister Jan Björklund i ett pressmeddelande tidigare i år.

Utbildningen kommer att ha väsentligt högre takt och ansökan sker genom särskilda prov.

I går beslutade Barn- och utbildningsnämnden att ansöka om att få en sådan matematikutbildning till Sundsvall.

Det kommunala gymnasiet är pressat. Från 2002 har sex konkurrerande friskolor startats i Sundsvall, och ytterligare två är på gång. I år pluggar 3 179 gymnasieelever i kommunal regi, och 1 079 pluggar på friskola. En titt in i framtiden visar att elevunderlaget kommer att minska kraftigt fram till 2014, då bara 808 Sundsvallsbor väntas gå ur nian.

Man kan säga att vi är i en krissituation. Men vi tänker använda den här situationen till att skapa möjligheter, sade Marianne Staaf-Gälldin.

Det kommer att bli offensiv marknadsföring av kommunens gymnasier. Hon nämner också det pågående College-projektet som värdefullt i konkurrensen, liksom idéer om framtida samarbeten med universitetet.

Nämnden beslutade också att gymnasiet ska fortsätta erbjuda alla nationella program utom lantbruksprogrammet, och att fortsätta erbjuda de lokala inriktningar och specialprogram som finns i dag. Hur många platser som ska skapas beslutas när ansökningarna kommit in.