Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13-åring våldtagen på Facebook-date

En 25-årig Sundsvallsbo häktades i går för våldtäkt mot barn, sedan han haft sex med en 13-årig flicka.
De fick kontakt via Facebook, och åklagaren Lisa Eriksson suckar bekymrat.
– Jag ser bara avarterna av det där, säger hon.

Annons

25-åringen medger att han och flickan haft sex, men förnekar brott och hävdar att han trodde hon var äldre än sina 13 år.

Tingsrätten tar inte hänsyn till det. Lagen är tydlig med att en vuxen som har sex med en person under 15 år är skyldig till våldtäkt. Trots att det enligt åklagaren inte finns några uppgifter om att han använt våld eller hot mot flickan.

25-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt, och ska dessutom genomgå en förberedande rättspsykiatrisk undersökning.

– Det var jag som begärde det. Min klient har haft missbruksproblem och mått väldigt dåligt psykiskt. Som försvarare vill jag att han ska få träffa en läkare som kan försöka reda ut vad det beror på, säger advokat Fredrik Lindberg.

Som åklagare med inriktning på sexualbrott tycker sig Lisa Eriksson se alltför många övergrepp som börjar med kontakter i sociala medier, och som slutar med en träff som går väldigt fel.

– Det blir vanligare och vanligare, säger Lisa Eriksson.

Det var natten mot i fredags som mannen och flickan träffades i en lägenhet i Sundsvall. För flickan blev det inte alls bra.

– Efteråt anförtrodde hon sig åt en äldre kvinnlig vän, som genast tog henne med till sjukhus, säger Lisa Eriksson.

25-åringen förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret. Det började med trafikbrott 2002, men sedan 2007 har han flera gånger lagförts för att ha missbrukat narkotika. I november 2010 slet han åt sig plånboken av en kvinna vid en bankomat. Ett vittne jagade honom genom Stenstan tills 25-åringen hamnade framför en bil och blev påkörd.

Han dömdes för grov stöld och ringa narkotikabrott. I rätten sade han att han tagit tabletter och var så påtänd att han inte mindes något. Därför blev påföljden skyddstillsyn med föreskrift om missbruksbehandling.

Det har inte gått så bra. I höstas togs han för tre fall av ringa narkotikabrott, olovlig körning samt rattfylla. Påföljden blev åtalsunderlåtelse.

Senast 19 mars ska åklagaren väcka åtal.

Mer läsning

Annons