Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring från Söråker bakom JO-anmälan

Robert Thunfors från Söråker går i fronten för en JO-anmälan.
Han protesterar mot tingsrättens agerande vid razzian mot internetoperatören Bahnhof i Stockholm.
2847 personer har skrivit på hans upprop.

Annons
Nästan 3 000 personer nappade på 18-årige Robert Thunfors protest. I går skickade han sin anmälan till justitieombudsmannen. Det blev ett tjockt kuvert det krävdes 250 sidor för att få plats med alla namn.
Det är en protest mot att tingsrätten tagit ett beslut på bristfälliga grunder. Det är också en protest mot att Antipiratbyrån, som bildats av underhållningsbranschen, får sådan stor makt. Byrån tillåts agera som om den vore statlig. Det är fel att den får sådan makt till och med över domstolen, säger Robert Thunfors.
Han ifrågasätter att Antipiratbyrån fick vara med vid tillslaget mot Bahnhof efter att de anklagat företaget för att ha medverkat till att göra upphovsskyddade filer tillgängliga för nedladdning.
Jag blev så förbannad när jag hörde om det här. Det är ungefär som om polisen skulle göra en razzia på posten för att någon skickat ett olagligt brev, säger Robert Thunfors.
Han har fått hjälpa av juridiskt kunniga personer för att skriva sin anmälan. Han hoppas att JO ska ta upp det och granska tingsrättens agerande.
Myndigheterna hittade inte det de letade efter vid tillslaget. Men då samlade de in annan information istället, som de inte hade rätt att granska, och det resulterade i en helt ny polisanmälan. Där måste kronofogden ha begått tjänstefel, säger Robert Thunfors.
Att hans protest skulle få sådant genomslag hade han inte kunnat drömma om. Han trodde att han skulle kunna samla in maximalt 1000 namn.
Men på ett enda dygn hade 1600 slutit upp. Det är det som är så underbart med internet. Nu behöver man inte gå runt på stan med namnlistor. Istället sprider sig protesten av sig själv, säger han.

TILLSLAGET MOT BAHNHOF
Internetoperatören Bahnhof levererar bredbandsanslutningar till privatpersoner och företag. Företaget hyr även ut servertjänster och har flera hundra servrar. Förra torsdagen genomförde kronofogden en razzia i företagets lokaler i Stockholm.
Tingsrätten hade tagit beslut om intrångsundersökning för att leta efter åtta låtar och fyra filmer som är skyddade av upphovsrättslagen och som misstänktes finnas på Bahnhofs servrar. Antipiratbyrån, som bildats av underhållningsbranschen, anklagade företaget för att ha olagligt material på sina servrar. Vid tillslaget hittades ingen av låtarna eller filmerna men däremot annat material.
Antipiratbyrån gjorde då en polisanmälan mot företaget och senare samma eftermiddag beslagtog polisen ett flertal servrar från Bahnhof.
Polisen undersöker nu om företaget via sina servrar tillhandahållit tusentals filmer, musikfiler och dataprogram till fildelare på nätet.
Bahnhof har stängt av två anställda under utredningen, enligt TT.

Mer läsning

Annons