Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 liter läkarsprit stals från Sundsvalls sjukhus – förvarades under presenning

Sundsvalls sjukhus har anmält en stöld av 200 liter koncentrerad läkarsprit.
På grund av ett golvbyte förvarades faten med sprit tillfälligt under en presenning utanför den bunker där läkarspriten brukar vara placerad.

Annons

Stölden inträffade någon gång mellan onsdagen den 6 juli och fredagen den 8 juli. Totalt handlar det om 100 liter 95-procentig läkarsprit samt 100 liter 99-procentig läkarsprit. Dessutom stals ytterligare 100 liter lösningsmedel med xylen.

– Jag blir väldigt förvånad över att den här stölden har kunnat ske, men utan att veta något mer har jag svårt att ge några kommentarer, säger Ann-Louise Wickholm, beredskapssamordnare i Landstinget Västernorrland, som för närvarande har semester.

200 liter koncentrerad läkarsprit har stulits från avdelningen för Patologi och cytologi vid Sundsvalls sjukhus.

Vätskorna som försvunnit tillhör avdelningen för Patologi och cytologi vid Sundsvalls sjukhus och faten förvaras vanligtvis i en låst bunker utanför sjukhuset.

– Enligt vad jag känner till om förvaringen av det här så är det av brandskyddsskäl som lagret är placerat utanför själva sjukhuskroppen och i en särskild byggnad utanför sjukhuset, säger Ann-Louise Wickholm.

Läs också: Två inbrott på sjukhuset – datorer stals

Den ansvarige enhetschefen på avdelningen berättar i polisanmälan att det var på grund av ett golvbyte som personalen ställt de aktuella faten utanför nämnda bunker och lagt en presenning över.

Läs också: Unik träskulptur stals från sjukhuset

Med hjälp av transportavdelningen på sjukhuset flyttades faten ut från bunkern den 6 juli vid 14-tiden. Dagen efter märkte enhetschefen och dennes kollega att presenningen var uppvikt och den 8 juli upptäcktes att det saknades 300 liter vätska från faten.

Vad kan man göra för att minska risken för såna här stölder?

– Det var ett tillfälligt undantag att faten var placerade så här, men med facit i hand borde man naturligtvis ha löst det på ett annorlunda sätt. Men under normala förhållanden är vätskorna väl skyddade, säger Ann-Louise Wickholm.

Läs också: Beredskap för kris en katastrof i länet

Enhetschefen på den aktuella avdelningen säger i polisanmälan att på grund av det stora ombyggnadsarbetet med ett nytt operationscentrum är det aktuella området inhägnat, men med "lokal kännedom kring sjukhuset så kan man ta sig innanför det inhägnade området". Enhetschefen kan inte peka ut någon misstänkt, men "misstänker intern personal på sjukhuset eller byggarbetare".

I polisanmälan står att det är oklart om området är övervakat med kamera, men att byggentreprenören Rekab kan ha beställt kameraövervakning.

Finns det kameraövervakning över området?

– Det kan jag inte svara på och det är inte heller något som jag vill kommentera, säger Ann-Louise Wickholm.

Mer läsning