Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2005-04-25 kl 15:28   20050425:TT:0159:0

Annons
2005-04-25 kl 15:28   20050425:TT:0159:0


euutvidgning-turism

Murens fall bakom ökad EU-turism

Stockholm (TT)

Strömmen av turister mellan Sverige och de nya EU-länderna ökar sakta.

En följd av murens fall snarare än av EU-medlemskapet, anser flera bedömare.

Tillgängliga siffror tyder på att allt fler reser mellan Sverige och de tio länder som blev nya medlemmar i EU förra året.

Men EU-medlemskapet i sig har inte fått fler att packa väskorna för de nya EU-länderna hade svenskt krav på visum avskaffats i god tid före år 2004. I stället bör turismen ses som en del av långsiktiga samhällsförändringar i Centraleuropa och Baltikum.

Det är den bild som målas upp av flera bedömare som TT har talat med.

"Mentalt närmande"

- Det handlar om ett mentalt närmande mellan länderna efter Berlinmurens fall. Då inleddes återföreningen av Europa, säger Dennis Bederoff, direktör vid statliga Turistdelegationen, som också betonar vikten av en växande resbenägen medelklass.

Flera som TT talat med pekar på en möjlig "EU-faktor" fler lågprisflyg.

- Vi har märkt stor skillnad på resandet sedan Ryanair kom. Överlag har biljettpriserna gått ner väsentligt sedan första maj i fjol, säger Inga-Lill Åberg, andre ambassadsekreterare vid ambassaden i Riga.

Största turistuppsvinget har polacker stått för. Från 37 000 övernattningar på svenska hotell och andra boenden för tio år sedan till 89 000 förra året.

- Polen har en väldig turistpotential. Men vi saknar ännu data om resenärerna, och vi måste övertyga dem om att vi inte är något högkostnadsland längre, säger Mika Larsson, kulturråd vid ambassaden i Warszawa.

"Boom" av svenskar

Dennis Bederoff vid Turistdelegationen talar också om en stärkt infrastruktur i nya EU-länder med hotell, vägar, matställen och uttagsautomater som växt fram sedan murens fall något som lockar turister även i omvänd riktning.

Lottie Knutson, informationsdirektör vid Fritidsresor, talar om en "boom" för svenskars resor till Baltikum, under de senaste femtio åren.

- Vi har sett en explosion av färjelinjer. Så fort du har överkomliga priser och smidighet i resande, oavsett land, så ökar resandet.

Vid Turistrådet ska arbetet läggas om under år 2005, berättar vd Thomas Brühl. Sannolikt blir det ökat fokus på speciella målgrupper, som till exempel unga eller designintresserade, oavsett nationell tillhörighet.

Thomas Brühl tror att EU på sikt kommer att öka turismen i Europa.

- EU ger länder med historiska och kulturella kopplingar en möjlighet att koppla upp sig igen. Dessutom gör medlemskapet att infrastrukturen förbättras snabbare.

Petter Forslund/TT

.  (c) Tidningarnas Telegrambyrå
  Ladda ner (TTNITFXML 3.3)
  Ladda ner (TTNITF 3.3)
  Skriv ut

Mer läsning

Annons