Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42 grader på Björkbacken

/
  • Göran Andersson, 78 år, bor på Björkbackens södersida, och visst kan det vara litet väl varmt i rummet, tycker han.

Ibland har inomhustemperaturen stigit upp till 42 grader på äldreboendet Björkbacken i Bergsåker. Med takfläktar och inhyrda klimatanläggningar gör de boende och personalen sitt bästa för att uthärda sommarhalvåret. Klimatförändringarna genererar extrema väderhändelser och fler värmeböljor. — Sverige är dåligt rustat för att förhindra effekter av värmeböljor, skriver Rolf Ekéus, ordförande i svenska Pigwash, i DN Debatt.

Annons
Längs Betselvägen i Bergsåker ligger några större hyrsehus från 1970-talet. De breda fasaderna med sina inglasade balkonger mot söder fångar upp solvärmen förödande effektivt.
Redan i mars börjar temperaturen att stiga härinne, säger Barbro Harning, områdeschef.
Sedan blir det bara varmare och varmare.
Rekordet ligger på 42 grader inomhus och då mår ingen bra.
Äldreboendet har 23 anställda och två demensavdelningar med 16 boende.
Värmen i lokalerna kan ingen fly från.
Det här huset är inte byggt för vård. Förmodligen hade Mitthem en massa tomma lägenheter och så gjorde man om de här till ett äldreboende i mitten av 1990-talet,
Kampen mot värmen har varit densamma varje vår och sommar.
Och det är inte alldeles enkelt eftersom det rör sig om ett demensboende där dörrar och balkongfönster måste låsas av säkerhetsskäl.
En lång korridor skär genom hela boendet och stänger alla möjligheter till korsvädring.
Därför hyr vi varje sommar ett par klimatanläggningar och vi har satt in fyra takfläktar, säger Barbro Harning.
Det susar och brusar från fläktarna när de gamla samlas kring middagsbordet och någon klagar över kylan. Många äldre är känsliga för drag och dementa kan förlora sin förmåga att klä sig rätt när temperaturen stiger.
Vi har en som helst vill ha jacka på sig inomhus.
Och alla förstår inte att de måste dricka mycket i värmen och några tycker inte om att bli tillsagda om att dricka. Men ropar man skål och höjer sitt glas kan det gå, berättar vårdaren Birgit Skoglund.
Så det gäller att vara listig och exempelvis servera mat som innehåller mycket vätska och dra ner på kaffet. Den här kvällen blir det nyponsoppa med grädde.
Städning och andra stortag görs på mornar och kvällar. Mitt på dagen går de oftast ut och uppsöker en skuggig plats.
Och nattpersonalen gör sitt bästa för att släppa in kvällskylan genom fönstren, säger Barbro Harning.
Socialnämnden känner till problemen och avsatte pengar till markiser. Men vårdavdelningarna ligger på femte våningen och så högt upp får inga markiser sättas upp.
Det går heller inte att montera in permanenta fläktar för takhöjden är för låg.
De äldre som bor på norrsidan har det hyfsat, medan de på södersidan har det svettigt. På varje rum står bordsfläktar och surrar.
Göran Andersson, 78 år, har sitt rum mot söder och han uppskattar de stora fönstren och den vackra utsikten. Varmt är det, tycker han.
Men det är varmt för alla nu, säger han.
Han tål värmen bra.
Det beror nog på att jag har varit bagare. Började hos en mäster i Gångviken som 13-åring och då hade vi vedeldade ugnar, så jag har väl härdats.
Han kan sova om nätterna.
Och personalen görs sitt bästa för att uthärda. De duschar ofta, bär svala kläder och dricker mycket vätska. Drömmer om semestrar och längtar kanske lite till höstens svalka.
Birgit Skoglund, som har jobbat många år iom vården, minns med fasa hur det var när de var tvungna att ha nylonrock och strumpbyxor på - hur varmt det än var.
Det var svettigt!

Mer läsning

Annons