Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

45 överbeläggningar på Sundsvalls sjukhus – Vårdförbundet känner stor oro inför hösten

Sundsvalls sjukhus fortsätter att plågas av platsbrist och hade på onsdagen 45 överbeläggningar. Nu känner Vårdförbundet en stor oro inför hösten och upprepar kravet på betald specialistutbildning för sjuksköterskor (AST).

Annons

Antalet överbeläggningar vid Sundsvalls sjukhus var på onsdagen oroväckande 45 stycken. Nu känner Vårförbundet en stor oro inför hösten.

Överbeläggningarna på Sundsvalls sjukhus har varit en närmast grotesk följetong de senaste åren. Vårdförbundet meddelar nu att sjukhuset på onsdagen hade 45 överbeläggningar, 34 på tisdagen och 43 stycken på måndagen.

Läs också: Överbeläggningar bidrog till tre dödsfall på Sundsvalls sjukhus

– Det är väldigt mycket överbeläggningar. Det var mycket förra veckan också, men den här veckan har det varit ännu mer. Det känns oroväckande, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet Västernorrland.

Förra veckan låg antalet överbeläggningar i Sundsvall på över 30 stycken under flera dagar.

Läs också: Kollaps på väg av överbeläggningar

– Man undrar hur landstinget tänker hantera det här. Vad ska man göra för att både behålla och rekrytera personal? Det saknas många sjuksköterskor men i dag börjar även undersköterskor bli en bristvara. Som politiker och tjänsteman måste man fatta att man måste göra någonting nu, säger Åsa Holgersson.

– Jag ska inte säga att jag är uppgiven, men jag undrar när landstinget ska vakna till liv och göra någonting, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet Västernorrland.

Att landstinget börjar införa ett bättre helgschema på många avdelningar där sjuksköterskor får jobba två av fem helger i stället för varannan är bra tycker Holgersson, men det räcker inte. Hon upprepar Vårdförbundets krav på så kallad AST, det vill säga Akademisk specialisttjänstgöring. Det innebär att sjuksköterskor får sin vidareutbildning till specialistsjuksköterska betald av landstinget.

Hur viktig är frågan om betald specialistutbildning (AST)?

– Den är jätteviktig för vi har sett under flera år att andelen specialistutbildade sjuksköterskor sjunker. De blir färre och färre när fler och fler går i pensionen, men arbetsgivaren i norra Sverige och speciellt i Västernorrland har inte förstått att det här är jätteviktigt, säger Åsa Holgersson.

Läs också: Västernorrland näst värst på överbeläggningar – i landet

Inför hösten känner hon en stor oro för fortsatta problem med överbeläggningar i Sundsvall. Eftersom sjuksköterskor har "sålt" semesterveckor under sommaren för 15 000 kronor per vecka, kommer många att vilja ta ut ledighet under hösten.

– Det var likadant förra året och året före. De här bonuspengarna när man avstår från sommarsemester löser bara ett problem just nu, men sen fortsätter sommarsituationen under hösten. Och då har man inte tillräckligt med personal så att man kan öppna upp vårdplatser, säger Åsa Holgersson.

På Sollefteå sjukhus hade man enligt Holgersson en överbeläggning på onsdagen och på Örnsköldsviks sjukhus sju stycken.

Vi har utan att lyckats sökt sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson för en kommentar.

Mer läsning

Annons