Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

51-åring i ny ekohärva

En 51-årig Sundsvallsbo är misstänkt för inblandning i en ny omfattande ekobrottshärva med den s k La Reine-mannen.
Bytet den här gången var en större livsmedelsaffär nära den norska gränsen. Totalt beräknas kumpanerna snabbt tömt företaget på minst 7,2 miljoner kronor.

Annons
Den kände ekobrottslingen Carl-Hugo Gustavsson även kallad La Rein mannen tycks ha en förkärlek till att bedriva sina obskyra verksamheter tillsammans med sundsvallsbor.
Grundlurade den här gången enligt uppgifter i Dagens Nyheter tycks delägaren till en livsmedelsbutik vara. Bland de som förts bakom ljuset finns även de två storbankerna Handelsbanken och Nordea som dock gör allt för att lasta skulden på andra.
För några månader sedan var det en 56-årig sundsvallsbo som dömts för flera ekobrott som figurerade i företaget Rasab som påstod sig arbeta med sanering i radonbranschen. Där lurades flera personer att betala in 250 000 kronor i franschingavgifter. Bland de som inte fick betalt fanns även Statens strålskyddsinstitut
Även nu finns det kopplingar mellan parterna. Bland annat har 51-åringen samma särskilda boxadress som Rasab i Stockholm.
Den nu inblandade 51-åringen som har ett förflutet som sjökapten har tidigare uppgett sig vara i vinimportbranschen. För drygt ett år sedan hävdade han i lokalmedia att det första året gått åt till att marknadsföra verksamheten och att vara på mässor och visa upp viner.
Efter det närmast kuppartade övertagandet av 51 procent av aktierna i livsmedelsföretaget blev Sundsvallsbon utsedd till styrelseordförande i bolaget. Samtidigt fick han ensamrätt att teckna firman och därmed rätt att ta ut lån och krediter och beordna ekonomiska transaktioner.
Första uppdraget blev att tillsammans med La Reine mannen besöka Handelsbanken för att ordna lån och kontakta Nordbanken för att komma företagets kassa. Pengarna som behövdes för att betala delägaren de köpt ut. Ett förfarande som är ett lagbrott och kan bli svårt för Handelsbanken att förklara att bolaget köpts med egna tillgångar och att det därmed begåtts ett ekobrott.
Resultatet blev minst sagt lyckad för kumpanerna. De kom över både kassan och lyckades låna fem miljoner av Handelsbanken. Pengar som de använde till att betala den gamle delägaren som fick sju miljoner för sin dryga halva trots att hela företaget värderades till cirka åtta miljoner kronor.
En av de första uppgifterna blev att köpa 51-åringens vinimportverksamhet för dryga två miljoner. Kumpanerna lyckades sedan få banken att föra över 2,2 miljoner kronor som påstods vara likvid för den 51-årige förra sjökaptenens vingrossiströrelse med tillhörande lager. Vinlagret har dock ingen hittat och något tillstånd att importera och handla med alkoholhaltiga drycker för kommersiellt bruk har Sundsvallsbon inte haft.

Mer läsning

Annons