Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90-åring får rätt till promenadsällskap

En kvinna i Sundsvall har länge kämpat för att få gå på mer än en timmes promenad i veckan med hemtjänsten. Nu gör Förvaltningsrätten bedömningen att för att kvinnan ska få en skälig levnadsstandard ska hemtjänsten ge henne promenadsällskap vid tre tillfällen i veckan.

Annons

En 90-årig kvinna i Sundsvall är beviljad hemtjänst för en timmes promenad i veckan, men då kvinnan ville utöka promenaderna till tre gånger i veckan, avslog Socialnämnden kvinnans ansökan.

Kommunen ska i stället ha hänvisat kvinnan till kommunens ledsagarservice när hon vill ta en promenad. Men för kvinnan var det inte ett tänkbart alternativt eftersom att hon inte i förväg kan veta om hon i slutet av veckan vill gå en promenad eller bara ha lite sällskap. På ledsagarservice möter man enligt dokumentationen enbart upp brukaren på allmän plats och kvinnan kan då inte få hjälp att komma ner för trapphuset då hennes hus saknar hiss.

Läs också: Hundraåringen som gick över bron – möt kvinnan som gjorde det möjligt

Kvinnans läkare har tidigare uppmanat henne att inte ta promenader utan sällskap på grund av hennes hälsotillstånd. Samtidigt behövs promenader för att hennes fyskiska funktioner inte ska försämras då hon har både höftleds- och andningsproblem på grund av KOL och astma. I dokumentationen framgår att kvinnan känner sig ensam och isolerad, samt att hon har ett väldigt begränsat socialt nätverk och att promenera är ett av hennes stora intressen.

Efter en lång process ändrar förvaltningsrätten nu socialnämndens beslut. Rätten anser att kvinnan ska beviljas ytterligare två promenadtillfällen i sällskap av personal från hemtjänsten.

Läs också: Personalen varnar för följderna av neddragningarna i äldrevården

Mer läsning

Annons