Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

91-årige Lennart startar upprop

/
 • Den som frågar Ingrid Hamrin, Sylvia Byström, Olga Backlund,          Ingrid Nylund, Ulla-Britt Viklander eller Valborg Johansson får samma svar. De vill äta tillsammans alla dagar i veckan.
 • Lennart Nydén vill starta krig, för att restaurangen på Tomtegränd ska hålla öppet även om helgerna.
 • Efter lunchen blir det kaffe med dopp tillsammans med Hugo Törnblom, sen dukar Lennart Nydén av. Han skulle gärna äta här sju dagar i veckan.
 • Lennart Nydén och kompisen Hugo Törnblom.

Lennart Nydén har fått nog.
Han vill äta tillsammans med andra på lördagar och helgdagar. Men då håller restaurangen i servicehuset stängt.

Annons

Det är trevligt och gemytligt i restaurangen på Tomtegränd. Varje dag finns flera rätter att välja mellan. Lennart Nydén trivs här, men är rejält missnöjd med att restaurangen håller stängt på helgerna.

– Min hustru gick bort för ett år sedan och jag kan inte laga mat så på helgerna äter jag inte. Det blir den där fem två-metoden, säger Lennart Nydén.

Han och Hugo Törnblom brukar äta tillsammans och skämtar en hel del vid bordet.

Har ni förståelse för argumentet att det inte finns pengar att hålla restaurangen öppen på helgerna?

– Nej. Nu finns det ju de här trainee-jobben, man kan ha halva personalen så det är ett utmärkt tillfälle för det, säger Hugo Törnblom bestämt.

Han bor inte själv på Tomtegränd, men brukar komma hit och äta tillsammans med Lennart Nydén. De dricker kaffe på maten och pratar om allt och ingenting.

– Jag är ensam och synskadad, jag klarar inte att göra mat själv. Alternativet är att sitta hemma själv med en låda, säger Hugo Törnblom.

– Att få sätta sig vid ett matbord är en höjdpunkt tycker jag, säger Lennart Nydén.

Några bord bort sitter sex glada damer och äter. Här avhandlas allt mellan himmel och jord mellan tuggorna. Damerna är rörande eniga om att restaurangen borde ha öppet även på helgerna. Främst just för att det är en möjlighet till att socialisera med andra.

– Annars sitter man ensam och sig själv blir man snabbt trött på, säger Sylvia Byström.

Något som alla tycks hålla med om.

För några år sedan höll servicehusens restauranger öppet alla dagar, men det visade sig vara en olönsam affär. Så, även om politikerna förstod att det är en socialt viktig verksamhet beslutades att bara hålla öppet på vardagar.

Beslutet om att stänga restaurangerna på äldreboenden på helger verkställdes 2009. Här kan du läsa motiveringen till förändringen.

Mer läsning