Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abborren Abbe hälsar fortfarande på hos Pirre i Matfors: "Vi pratar varje dag"

Per-Erik "Pirre" Olssons vän Abbe som blev rikskändis för tre år sedan lever nu återigen ett lugnt liv i vattnet i Matfors. Pirre går varje dag ner till Abbe för en pratstund. "Att Abbe kommer till just mig måste vara något religiöst", säger Pirre.

Annons

Tre år sedan: Han är vän med en fisk

Abborren Abbe som är Pirres vän sedan tre år tillbaka, kommer fortfarande dagligen till Pirre för att få lite mask och en pratstund.

– Jag brukar skämta om att jag inte äter fisk längre, men det gör jag. Men inte abborre, vi har liksom fått kontakt, vi kan ju se varandra i ögonen, säger Pirre.

Pirre berättar att det första han gör när han kommer hem från jobbet är att hämta maskburken för att gå ner till Abbe.

– Vi pratar om allting, varje dag. Nu svarar han ju inte, men vi kan prata ändå, vi förstår varandra, säger Pirre.

Abbe har nu blivit en medelålders fisk. Han är enligt Pirres uträkningar 14 år gammal – en god ålder för en Abborre som kan bli över 20 år.

– För att veta en abborres ålder så kollar man på dess längd. Abbe är rädd för tumstockar, så jag satte min fot bredvid honom för att jämföra med. Han var fem centimeter längre än min fot, säger Pirre.

Abborren Abbe simmar runt vid Pirres brygga i Ljungan.

– Han växer inte så mycket på längden längre. Han blir mest tjock om magen, lite som vi människor, säger Pirre.

Pirre som har varit storfiskare med bland annat en fjärdeplats i pimpel-SM i bagaget ser nu tillbaka på tiden då han fiskade som mest.

– Det är en lite knepig känsla att Abbe kommer till just mig. Jag som har varit så dum och tagit ihjäl så många fiskar, säger Pirre.

Abbe hade några kompisar med sig förra året. Först var det en stor mörk abborre som var med Abbe ett par veckor, när han sedan försvann så kom det två stycken små Abborrar till.

– Jag var ju tvungen att döpa dem också, det var så svårt att komma på bra namn åt dem. Det blev så att den första, som var större än Abbe, döptes Storfan. De två andra små döpte jag till Lillfan, båda två, de var så lika, säger Pirre.

Pirre kollar efter Abbe

Läs också: Fisken Abbe är tillbaka hos Pirre

Mer läsning